23948sdkhjf

"Hela vår medlemskår ser ljust på kommande år"

2016 kan bli ett rekordår, spår Maskinleverantörernas vd Björn Bäckström.
Under rubriken Direktkontakten låter vi verksamma inom entreprenadbranschen framföra sitt budskap, sina funderingar eller filosofera rent allmänt för läsekretsen av Direktkontakt Entreprenad och Entreprenad Supply.

I årets andra tidningsnummer kommer insändaren från Björn Bäckström, vd för Maskinleverantörerna.


...............................................................

Hur är läget i maskinbranschen?
Ett alternativ till rubriken på detta alster skulle kunna vara ”I huvet på en gammal MaskinLeverantör” om man tillåts travestera det lysande radarparet Tage Danielsson och Hans Alfredssons filmtitel från slutet av 60-talet.

Jo för all del, maskinbranschen har 2015 levererat 3220 maskiner på den svenska marknaden vilket markant överstiger medelnivån på ungefär 2 500 maskiner. Vi funderar på vad som kan tänkas styra för- säljningen och vi har till och med uppdragit åt en handelshögskola att försöka komma fram till vad som påverkar beslutet att investera de relativt stora summor som det rör sig om i en ny maskin eller rent av en ny maskinpark. Vi har dock inte fått några kristallklara indikatorer som påverkar maskinmarknaden. I stället för hårda fakta får man ta fram sunt förnuft och med hjälp av detta har vi kommit fram till att den ekonomiska livslängden på en entreprenadmaskin brukar vara kring åtta år (väghyvlar 30 år!).

Följaktligen har den svenska maskinmarknaden en cykel på åtta till nio år vilket stämmer gott med vår försäljningsstatistik. Ni som är minnesgoda minns väl när senaste nedgången var, nämligen november 2008 vilket denna gång dock inte styrdes av maskinerna i sig utan på en i stort sett global ekonomisk kollaps vilket vi alla önskar inte någonsin kommer att upprepas...

Självklart finns det flertal faktorer som styr maskinhandeln till exempel den tekniska utvecklingen av såväl maskiner som motorer vilka idag faktiskt kan bedömas som rena vad beträffar avgasutsläpp. Vidare är det självklart Sveriges behov av maskintjänster och entreprenader som styr maskinbehovet och på denna punkt ser det ljust ut med både pågående och kommande infrastrukturprojekt samt en stor satsning på bostadsbyggandet.

Om ovanstående sagt stämmer så borde nästa försäljningspeak, då anser vi volymer på 3 500 maskiner, ske under 2016 eller 2017. Detta gör förstås att hela vår medlemkår ser ljust på detta och kommande år. Särskilt trevligt är det då att vi har Bauma i antågande och att vi då kan visa alla maskinnyheter på vår egen stundande mässa Svenska Maskinmässan på Solvalla den 2 – 4 juni 2016. Tanken på en egen maskinmässa för leverantörerna har stötts och blötts sedan 2003 och idén kommer från våra vänner i väst där man under många decennier har sin egen Vei og Anlegg där man på ett kostnadseffektivt sätt kan visa upp medlemmarnas produktutbud.

Vi har under lång tid samlat all input från såväl mässbesökare och våra utställare och kommit fram till vad som skall ha prioritet på vår mässa. Det övergripande upplägget är att mässan är till för de professionella mässbesökarna och allt som gör besöket trevlig och enkelt har vi prioriterat. Personligen har jag aldrig kunnat äta en god och prisvärd lunch vid ett mässbesök och det skall bli spännande att bevittna hur Solvallas fem professionella restauranger kan hjälpa oss.

Vidare har vi glädjen att vara på en plats som kan hantera 30 000 samtida besökare beträffande kommunikation och behov. Personligen är jag mycket glad att Svenska Mässan hjälper oss med de tusentals punkter som måste till för att skapa en proffsmässa och givetvis också att Solvalla ställer upp och låter oss vara på en fantastisk plats med våra maskiner, inte minst är vi stolta för att Maskinentreprenörerna vill hedra oss med sitt engagemang i mässan. Vår Svenska Maskinmässa har alla förutsättningar för att kunna ge ett riktigt trevligt besök för professionella maskin- och byggentreprenörer.

Väl mött på Solvalla den 2 till 4 juni 2016.

Artikeln är en del av vårt tema om Direktkontakten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063