23948sdkhjf

Flera fall av skattefuskande byggföretag

Enligt en ny rapport från Byggnads förekommer skattefusk, slavlöner och omänskliga arbetsförhållanden på flera byggen i Östergötland.
I en rapport från fackföreningen Byggnads Öst visas det att flera företag som utför byggen åt Linköpings kommun och Region Östergötland fuskar med skatten och betalar ut olagligt låga löner. Dessutom är kommunen i flera av fallen medveten om problemen, skriver Corren.se.

I rapporten syns sju aktuella byggfall i Linköping och Norrköping, där företagen som bygger mest i områdena: NCC, Peab och Skanska, ofta använder sig av utländska entreprenörer. Flera av dessa betalar inte skatt och betalar ut löner så låga som 34 kronor i timmen.

– Mycket pengar går förlorade när en utländsk entreprenör verkar i hur många år som helst utan att betala skatt i Sverige. Vi vill inte stänga ute utländska företag, vi är i behov av arbetskraft utifrån. Men lagen ska respekteras och utländska arbetare ska inte utnyttjas. Vi vet att många anställda jobbar för slavlöner och flera av dem har berättat att de inte har haft semester på tre år, säger Magnus Cato, ordförande för Byggnads Öst, till Corren.

Enligt Byggnads Öst har de följt utvecklingen av arbetsförhållandena på byggena under flera år. De sju utländska företag har inte betalat skatt, trots att de stannat i Sverige över gränsen på sex månader som gäller för baltiska länder och 12 månader som gäller för övriga EU-länder.

Två av fallen involverar NCC, som bygger hyresrätter åt kommunala bolaget Stångåstaden. De har anlitat en lettisk entreprenör som i sin tur anlitat en annan lettisk entreprenör. Deras 20 anställda arbetade för 34 kronor i timmen på Stångåstadens bygge, skriver Corren.

I somras uttalade sig både Stångåstaden och NCC om situationen, där de distanserade sig från entreprenören. Då hade företaget lovat att betala skatt och ersätta de anställda retroaktivt, men det skedde aldrig. Nu ska samma arbetare vara anställda av ett annat företag som utför samma jobb, enligt ombudsmannen Martin Blombergs kommentar till Corren.

Byggnads anser nu att det måste ske en förändring, där Linköpings och Norrköpings kommun tar ansvar vid upphandlingarna, eftersom ingen kontrollerat arbetsplatserna.

– Kommuner äger sina bostadsbolag och det offentliga ska ställa krav vid upphandlingen. Det ska krävas att byggbolagen som anlitas kontrollerar att underleverantörer följer svensk lag, betalar skatt och har kollektivavtalsenliga löner. Många andra kommuner gör det, till exempel Malmö stad, säger Niklas Landstedt, ombudsman, till Corren.

I en kommentar till Corren säger NCC att de avbrutit samarbetet med det lettiska företaget efter att Byggnads uppmärksammat omständigheterna redan i augusti. Presstalespersonen Charlotte Hagman tillägger att det kan vara svårt att kontrollera löner om underentreprenören själva använder sig av en samarbetspartner.

Stångåstadens vd, Fredrik Törnqvist, säger också att han fått beskedet att avtalet brutits då den lettiska entreprenören inte följde kollektivavtalet, och kritiserar alla typer av löne- och skattefusk.

– Efter vad jag förstår så avbröt NCC sitt samarbete när de fick veta hur det förhöll sig, säger Fredrik Törnqvist till Corren, och lägger till att han är helt säker på att samarbetet är avbrutet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11