23948sdkhjf

Studie: Marin sand kan ersätta naturgrus

Utvinning av marin sand och grus möjlig i Sverige, enligt ny undersökning.
Fyra områden på svensk havsbotten har identifierats som möjliga för uttag av marin sand och grus för tre svenska regioner. Det framgår av ett underlag som Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har tagit fram för att hitta ett alternativ till naturgrus och på så sätt skydda grundvattnet.

– Men det återstår fortfarande många steg innan utvinning av havssand kan bli aktuell. För varje projekt måste detaljerade biologiska, geologiska, fysiska och arkeologiska undersökningar alltid genomföras på plats först, i tillägg till att all utvinning måste miljöprövas noga, säger SGU:s geolog Johan Nyberg i en kommentar på myndighetens hemsida.

Undersökningen har gjorts mot bakgrund av miljömål om att minska uttag av naturgrus på land. Detta eftersom naturgrus bygger upp många naturliga grund- och dricksvattenreservoarer. Ett bidrag till att uppfylla detta mål kan vara att i materialförsörjningen ersätta naturgrus med marin sand och grus.

Enligt myndigheterna är de mest aktuella områdena för användning av marin sand och grus, Stockholm-Mälardalen, sydvästra Skåne och Göteborgs- Västra Götalandsregionen.

"Dessa kustnära regioner har en stor förbrukning av naturgrus, men samtidigt små och viktiga tillgångar av naturgrus på land, med en fortsatt expansiv utveckling av byggsektorn. För dessa regioner kan marin sand och grus utgöra ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart alternativ till naturgrus på land", skriver SGU på sin hemsida.

De fyra områden som har identifierats för ett eventuellt marint sand- och grusuttag är delar av Sandflyttan, Sandhammar bank och Klippbanken i södra Östersjön, där de två första är områden som sedan tidigare är aktuella för ändamålet, samt delar av Svalans/Falkens grund i Bottenviken.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078