23948sdkhjf

Asbest spreds vid renovering – upp till 30 exponerade

Det cancerframkallande ämnet spreds vid renoveringen av en skola i Örebro.
Det var i onsdags förra veckan som Byggnads fick larm från ett skyddsombud om att asbest spridits vid en skolrenovering i Örebro. Två rörisolerare från en underentreprenör hade med tigersågar kapat rör som innehöll asbest i skolans källare, och därpå burit rördelarna genom skolan för att lägga dem i en öppen container, skriver Svt Nyheter Örebro.

– Det allvarligt och ska inte få inträffa. Många är oroliga. Det är en inkubationstid på mellan 10 och 40 år, och har man inte bytt om från arbetskläderna kan man ha fört med sig dammet till både förskolan och mataffären, säger Niklas Nordlund, arbetsmiljöansvarig på Byggnads i Örebro, till Svt Nyheter Örebro.

Enligt P4 Örebro kan upp till 30 byggnadsarbetare ha blivit exponerade.

Efter larmet lade Byggnads ett skyddsstopp och kontaktade Arbetsmiljöverket, som i sin tur uppmanat alla som arbetat i lokalerna att uppsöka läkare. Ett saneringsföretag hittade spår av asbest i källaren, som nu saneras, men inte på markplan. Där har man nu våttorkat och enligt Svt Nyheter är arbetet igång igen.

– Arbetsgivaren har alltid det yttersta ansvaret. Någonstans har det gått fel, då personal rivit asbest utan att följa regelverket, säger Ulf Kvarnström, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Byggnads förbundskontor, i ett pressmeddelande.

Ägaren av fastigheten och beställaren, Futurum fastigheter, visste om att det fanns asbest i byggnaden innan situationen uppstod. I en kommentar till tidningen Byggnadsarbetaren säger Bengt Asplund, teknisk chef på Futurum fastigheter, att man brustit i kommunikationen, och spekulerar i om det har uppstått en språkförbistring då de två rörisolerarna är utländska.

Nu har en utredning påbörjats, och enligt Futurum fastigheter tar man inte på sig något ansvar innan utredningen är klar.

– Vi kan inte som beställare förhindra att någon kapar ett rör. Om något på eget bevåg helt plötsligt börjar såga kan vi inte styra över det, säger Bengt Asplund till Byggnadsarbetaren.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079