23948sdkhjf

Magiskt midvinterbygge

Vintern svek till en början, det var på tok för varmt och snön tröt. Men i frysen väntade isblocken och envetna underentreprenörer jagade snö överallt så att ishotellet i Jukkasjärvi kunde återuppstå för tjugonde gången.

Jukkasjärvi. För en snösvulten medelsvensson less på plusgrader, lervälling och ständigt hällregn är Jukkasjärvi i slutet av november en vintrig dröm. 

Det är ett par grader kallt och snöhögarna väller fram kring de låga men långsträckta, mjukt snövälvda byggnaderna i kritvit snö och magiskt blåglimrande is. Det ser ut lite som Bamses små kullar i rejält gräddig vinterskrud. Men de betydligt kräsnare ishotellbyggarna är besvikna på den skrala vintern.

Det har varit en märklig vinter, med en dag kallt och sen blötsnö och regn och allt möjligt elände. Det är först den sista veckan det har varit snö, säger underentreprenören Bengt Degerbjörk på Bengts Snö och Schakt.

– En sån här vinter till vill vi inte ha! 
Mildvädret ställde till en del problem för hotellbyggarna. Det var för varmt för att köra snökanoner och tillgången på naturlig snö var också begränsad. 

– Det har varit lite för varmt och vi är några dagar försenade, säger Ice Hotels arbetsledare Alf Kero. 

Han oroar sig dock inte för att missa premiären vid Lucia. 

– Vi kommer att hålla tempot även om det gärna kunde ha varit 4-5 grader kallare. 

För Bengt Degerbjörks del har bristen på minusgrader lett till en vild jakt på snö. 
- Vi har fått leta snö i hela bygden och raka rent på ishockeyplaner, fotbollsplaner och parkeringar. 

Naturell snö fungerar, men den tillverkade är bättre när man ska bygga hotell uppger Bengt Degerbjörk. 
– Vi vill helst tillverka snö, den är bättre och starkare. 

Ishotellet i Jukkasjärvi har blivit ett en turistmagnet av rang, i fjol hade hotellet 24 000 övernattande gäster och i år blir det den tjugonde gången hotellet byggs upp invid Torne älv. 

Här finns en hel turistanläggning men juvelen i kronan - själva ishotellet- existerar bara några månader om året. Årets upplaga kommer att vara totalt 5 500 kvadratmeter stort och byggs upp av 21 500 kubikmeter snö och 900 ton is. Arbetet med hotellet sträcker sig över hela året. Isen till nästa års bygge tas upp i god tid och planeringen för nästa hotell pågår under flera månader. 

Bygget påbörjas normalt i oktober och när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i slutet av november har man hunnit halvvägs. Tempot är högt inför invigningen som ligger ett par veckor bort. Gula maskiner ilar frenetiskt fram och tillbaka invid den halvfrusna älven, en lastbil lossar stora lass av snö och en hjullastare matar fram snön till en snöslunga som sprutar ut snön med högt tryck rakt ner i de gjutformar som ställts upp. Mindre maskiner lyfter och förankrar mäktiga isblock inne i byggnaderna samtidigt som ett helt gäng människor sågar, gräver och formar det som ser ut som världens största snökoja. 

– Vi har gjutit drygt halva hotellet, säger Alf Kero. 

Byggnaden växer fram genom att en snöslunga fyller gjutformar med snö. Formarna är armerade med trä och armeringsmattor och isblock används i en del av väggarna och golven. Snökvaliteten är avgörande för resultatet, uppger Alf Kero. 

– Man måste få till rätt sorts snö som sedan packas hårt av snöslungan. 

Ice Hotel kallar byggnadsmaterialet “snis”, en blandning av snö och is med högre densitet än natursnö, något som ska göra att den isolerar bättre och smälter långsammare. 

På taket står ett antal personer utrustade med spadar. 

– De ska se till att taket får rätt tjocklek, säger Alf Kero. 

Förutom Ice Hotels egen personal har han flera underentreprenörer på plats. 

– Vi har två maskiner som kör snö och två mindre maskiner som servar dem som jobbar inne i hotellet, säger han. 

Snö utgör stommen men stora delar av ishotellet är uppbyggt just av is som legat och väntat ända sedan i våras då stora block skars upp med hydraulsågar ur Torne älv. 

– Det blir en meter gånger 230 cm stora block som vi lyfter upp med gaffel och bär in till sågen, säger Bengt Degerbjörk. 

Blocken rensågas sedan och åker raka vägen in till frysen som håller en temperatur på minus fem grader. 

– Totalt har vi 4 000 ton i lager och ungefär en fjärdedel går åt till nästa hotell, säger Alf Kero. 

Resten går till isbarer över hela världen. 

Just i dag är Bengt Degerbjörk på plats med två maskiner som han flänger friskt emellan. Med sin JCB 416 lastar han snö och matar snöslungan som fyller gjutformarna och med sin teleskoplastare JCB 535 som kan lyfta 12,5 meter sprutar han mellanväggar och en del andra detaljer till hotellet, bär isblock samt lyfter upp armering till taket. 

– Det är bra att armera taket, det behövs när hotellet börjar smälta i april, kommenterar Bengt Degerbjörk. 

Han har nästan full sysselsättning en stor del av året på ishotellet. På vårkanten skördas alltså älvsisen i stora block och efter semestern är det dags att börja bära fram formar. Sedan vidtar bygget och när hotellet är klart finns det plogning och röjning så det räcker under resten av vintern. 

Bengt Degerbjörk kan även han fira 20 år som ishotellsbyggare och han trivs utmärkt. 

– Det är ett jätteroligt jobb på Ice Hotel, det är nya människor hela tiden och nya idéer och nya skulpturer! 

Fotnot: Läs även om arbetet inomhus.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125