23948sdkhjf

Emelie har väghyveln i sin hand

Minst lär sig i varje rörelse tämja störst. När 19:åriga Emelie skolas in i fars väghyvelspår vilar ett 20 tons kraftpaket med gigantisk isskrapa i hennes handskbeklädda händer. Inget biter bättre på frusen snö och is.

Uppsala. Binab med tretton anställda är inriktat på rengöring och underhåll av vägar året runt. Årstiderna styr företagets sysselsättning som är lika med tre s: snöröjning, sandupptagning och slåtter. Väghyvel är ett ovanligt val bland maskinentreprenörer. År 2010 såldes bara 11 väghyvlar i hela Sverige men Binab har hela fyra väghyvlar bland 14 entreprenadmaskiner. Väghyvlarna används där hjullastare annars är vanligaste lösningen. Vintertid sätter Binab plogar på väghyvlarna och vd

Stefan Lindberg berättar att hyvlarna är oslagbara isrivare. Något speciellt redskap används inte utan det vanliga bladet gör jobbet. Hyvlarna orkar hyvla bort där andra maskiner inte gitter.

– Isrivning med rejält riv i är hyvlarna de enda som klarar. När det gäller att skrapa bort frusen snö och is är nämligen hyvlarna oslagbara. Det brukar sitta fast som berg men det klarar hyvlarna att dra loss.

– I år har vi bara kört ett par dagar isrivning beroende på att vädret varit så milt. Med lite mer snö hade vi haft att göra hela tiden säger Stefan Lindberg.

Binab utför på uppdrag av Skanska och även i samarbete med Skanska snöröjningen för en stor del av alla vägar utanför Uppsala på landet inklusive motorvägar från Knivsta i söder till Björklinge i norr och Vittinge i väster till Hallstavik österut.

När vägar ska asfalteras under sommardagar har väghyvlarna en nyckelroll genom att jämna till håligheter i vägen, de fylls igen och vägen hyvlas slät så att den rykande heta asfalten kan läggas på. Vid grusvägar är väghyvlarnas uppdrag också att skrapa igen gropar.

– Men det blir mindre och mindre grusvägar så dessa jobb minskar i omfattning, säger Stefan Lindberg.

Med få väghyvlar i rörelse kan slutsatsen dras att få kör väghyvel och att sådan kompetens är eftertraktad för företag beroende av dessa maskiner. Stefan Lindberg behövde dock inte leta längre än i den egna familjen. Sedan ett år tillbaka är dottern Emelie, diplomerad gymnasieekonom anställd på företaget främst som väghyvelförare. Och det med besked. Hon kör den största väghyveln, caterpillar 140H på 19 ton försedd med företagets största buskröjningsaggregat under slåttern.

– Jämfört med andra entreprenadmaskiner är manövreringen mer komplicerad med olika moment. I och för sig är allt svårt innan man kan det. Jag har stor hjälp av pappa.

Han inflikar:

– Vid asfaltsläggning är felmarginalen mindre än en centimeter. Det handlar om stora maskiner och små marginaler. Och att vara kostnadseffektiv. Ingen vill lägga en centimeter asfalt i onödan.

En väghyvel är en lång maskin, nästan nio meter, en konstruktion inte alls är lika lätt att hålla reda på jämfört med exempelvis de allt mer rumplösa hjullastarna och grävmaskinerna.

– Fast det är bara träna. Det tar flera år innan man blir en bra väghyvelförare, säger Stefan Lindberg.

Väghyvlarna i stallet är en Champion 2005, en Lasergrader 2008, rariteten en Matsson 166 från slutet av 80-talet och så den största, en Cat 140H 2004.

Står för dörren gör sandupptagningen. Binab är en av Svevias två underentreprenörer i Uppsala och laddar nu inför en intensiv period – det handlar om fem veckor då all sand måste tas upp för halva Uppsala. Uppdraget gäller för nordvästra och sydöstra delarna.

– En kort period då vi går på högvarv, säger Stefan Lindberg.

Nu ska soputrustningen ses över innan valsarna rullar igång

– Sandupptagning innebär en mycket hård belastning på maskinerna. De släpar i backen från morgon till kväll.

Slitplåtar brukar bytas en gång varje säsong, några dagars jobb medan sidborstar oftast behövs bytas en gång om dagen. Fast det brukar bara ta en kvart.

– Sidborstarna för sanden mot plåten och därför blir det mycket slitage på dessa borstar. Överhuvudtaget är maskinerna utsatta och därför går vi igenom allt nu, säger Sefan Lindberg

Under Slåttern vår och sommar är Skanska uppdragsgivaren på driftområdet Uppsala. Vd Stefan Lindberg har under slåttern valt att utrusta den största väghyveln med ett stort buskröjningsaggregat monterad på en 10,5 meter lång kran.

– Det ger en fantastiskt stor kapacitet på lång räckvidd, säger Stefan Lindberg.

Emelie kör det stora ekipaget under hela den 3,5 månader låna säsongen och såväl gräs som buskage hålls efter.

Binab är inne på andra året av det sex år långa uppdraget enligt nuvarande avtal.

– Vi utför slåttern för i stort sett hela driftsområdet vilket inbegriper alla vägar och alla genomfarter i Uppsala, säger Stefan Lindberg.

Övriga maskinella resurser är tre hjullastare: vilket innebär två Volvo, en L110 och en L60 samt en Cat 908. På grävmaskinssidan återfinns fyra grävmaskiner: tre hjulburna, 2 Terex 110, en Hitachi 140 vidare en spårbunden Volvo ECR 88. För Binab underhåller inte bara bilvägar utan även delar av järnvägen, mest i Stockholmsområdet på uppdrag av Last & Planering Rail, LPR. En spårgående Volvo ECR 88 har försetts med klipphuvud och röjer gräs och buskar utmed kanterna. Binab har sex buskröjningsaggregat i dag, varav sex Slagkraft.

– I den operativa delen har vi flera ben att stå på. Många säsongsjobb går hand i hand, säger Stefan Lindberg.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter

och Youtube! :)



Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113