23948sdkhjf

Citybanan nära målsnöret

99,9 procent av berget är utsprängt i Citybanan och nu börjar projektet räkna ner inför trafikstarten om drygt två år. – De tunga anläggningsjobben går mot ett färdigställande, säger projektchefen Kjell-Åke Averstad.


Stockholm . Citybanan, den sex kilometer dubbelspåriga järnvägstunneln mellan Stockholm Södra och Tomteboda börjar bli klar. Bygget drogs igång 2009 och förutom spårtunnlar, tvärtunnlar, service- och räddningstunnlar tillkommer två nya järnvägsstationer, Odenplan och City samt en 1,4 kilometer lång järnvägsbro i Årsta söder om Stockholm. Det har hänt mycket under stockholmarnas fötter under de senaste fem åren och nu börjar det dra ihop sig för projektet.

– De tunga anläggningsjobben går mot ett färdigställande, förklarade Citybanans projektchef Kjell-Åke Averstad vid en pressvisning i början av juni.

77 procent av betongjobben är gjorda, 75 procent av pengarna är förbrukade och ”99,9 procent” av alla sprängningsarbeten är klara, uppger Kjell-Åke Averstad.

– Det som fattas är en bergklack under Riddarholmen, den tar vi i höst när arbetet med sänktunneln är helt klart.

Totalt ska 4,3 miljoner ton berg sprängas ut i projektet.

Den samlade pressen fick också beskåda det intensiva arbetet 30 meter under jord vid det som ska bli station Odenplan.

– Det är full fart här nere, säger Hanna Nahlin, byggledare på Trafikverket.

Och visst är det hektiskt, berget är utsprängt och nu ska betong gjutas, rör läggas, det ska asfalteras och markberedas och så småningom ska ventilationssystem, rulltrappor, hissar samt spår och andra specifika järnvägsinstallationer sättas på plats.

Cirka 200 personer jobbar i skift dygnet runt nere under Odenplan och det är trångt om saligheten, människor, lastbilar, grävmaskiner, smådumprar, bandschaktare, packningsutrustningar, injekteringsutrustningar, ställningar, skyliftar (mycket arbete sker på hög höjd i de stora tunnelrummen), kranbilar med mera samsas så gott det går under jord.

– Det är egentligen ett logistikprojekt, kommenterar Per Lunde, samordnande byggledare.

Samtidigt tar entrébyggnaden – som ska serva både den befintliga tunnelbanan och den kommande pendeltågstrafiken– form på markplanet, redan i slutet av juni ska några av de nya utgångarna tas i drift, i september ska hela den nya stationen öppnas även om nedgången till pendeltågstunneln hålls stängd till dess att Citybanan i sin helhet öppnar 2017.

Arbetet med tunnlarna och stationerna börjar närma sig slutfasen, verksamheten är intensiv även i Årsta där en rullande gjutform arbetar sig fram längs sträckan.

– Vi tar oss fram 60 meter i månaden, nu är vi framme vid Södra Länken och inom kort passerar vi motorvägen, säger Kjell-Åke Averstad.

Projektet kostar 16,8 miljarder i 2007 års penningvärde, en summa som enligt Kjell-Åke Averstad motsvarar knappt 20 miljarder i dagens penningvärde. Staten står för huvuddelen av notan, regionala medfinansiärer bidrar också till projektet.

Arbetet är indelat i åtta stora anläggningsentreprenader, två av dem är redan avslutade och slutinspekterade, ytterligare två entreprenader ska slutföras under året.

Kjell-Åke Averstad konstaterar att ett projekt av den här magnituden mitt i centrala Stockholm kräver god planering och teknisk finess, det får varken bullra eller vibrera för mycket.

– Det är ett tekniskt komplicerat projekt, med mycket tunnlar under mark och mycket att ta hänsyn till även ovan jord.

Han uppger att man hållit både budgetramar och tidsramar, det man inte lyckats med fullt ut är säkerheten.

– Ett område där vi inte nått målen är antalet olyckor, vi har haft fem dödsolyckor sedan 2006 och det är fruktansvärt.

– Vi jobbar oerhört intensivt för att säkerheten ska finnas i fokus varje dag på varje arbetsplats, och vi kan se en nedåtgående trend. Det är bra, men det gäller att vara på det varje dag.

Fotnot: Leveranstidningen Entreprenad har tidigare skrivit om Citybanan, läs mer här (klicka på länken).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156