23948sdkhjf

Rapport från en frysbox

Stoppet för Förbifart Stockholm hävdes i förtid och alla avbrutna arbeten ska nu återupptas. – Vi gör också vad vi kan för att begränsa tidsförlusten och Trafikverkets kostnader för frysningen, som tidigare uppskattats till 170 – 260 miljoner kronor, säger projektchef Johan Brantmark.


Precis innan jul meddelade regeringen att frysningen av Förbifart Stockholm hävdes. Projektet kunde därför rulla igång igen vid årsskiftet och projektchef Johan Brantmark uppger i ett pressmeddelande att beslutet skapar nya möjligheter och handlingsutrymme, men att projektet kan ha påverkats av förseningen.

– Under tiden som projektet varit fryst har vi arbetat med att effektivisera produktionstiden så mycket som möjligt. Vi gör också vad vi kan för att begränsa tidsförlusten och Trafikverkets kostnader för frysningen, som tidigare uppskattats till 170 – 260 miljoner kronor.

Turerna har varit många under det senaste halvåret. Det första spadtaget för mångmiljardprojektet togs den 19 augusti, efter valet beslutade dock den nya regeringen att skjuta upp projektet till den 1 maj 2015.

För Trafikverket, som stod redo att börja bygga på allvar, var det bara att lägga ned spaden, och projektchef Johan Brantmark betecknade det lite som att sitta i en frysbox.

– Lite så får man väl säga att det är, vi har ju fryst projektet i många avseenden, men på ett sätt så att det går att starta upp igen den första maj, sade han i en intervju med Leveranstidningen Entreprenad i början av november.

Trafikverket fick omedelbart avbryta de åtgärder i fält de hade rådighet över, och skjuta upp alla planerade jobb. De förfrågningsunderlag som skulle ha publicerats under hösten fick vänta, och inga avtal eller kontrakt kunde skrivas på.

En del avtal var dock redan ingångna och måste hanteras individuellt.

– Ska vi stoppa projektet på ett klokt sätt måste vi ha omsorg om skattebetalarnas pengar, förklarade Johan Brantmark och förtydligar att det i vissa fall är billigare för skattebetalarna att låta konsulterna slutföra sitt arbete.

Två stora entreprenader var redan ute på anbudsräkning: Johannelund och Kungens kurva. Trafikverket valde därför att förlänga anbudstiden för dessa, så att entreprenörerna vet vad som gäller innan de lämnar sina anbud. Johan Brantmark var dock inte orolig för att ett stopp och den osäkerhet det medför riskerar att minska antalet anbud och därmed försämra konkurrensen.

– Det viktiga är att entreprenörerna har ett tydligt besked i ryggen när de lämnar in sitt anbud. Vi planerar efter regeringens besked och hoppas att marknaden fortfarande ska tycka att det är ett intressant projekt.

Enligt Trafikverket innebär ett halvårslångt stopp att hela bygget försenas med 10-12 månader. Ledningen fick därför försöka planera om projektet utöver det vanliga för projekt i den här storleken, bland annat måste årstidsberoende arbeten styras om.

– Till exempel kräver skogsavtagningen tjäle och vissa arbeten i naturskyddsområdena måste ske på vintern, inte minst för att man inte får förstöra fåglarnas häckning, sade Johan Brantmark.

Förseningen beräknades också stora ekonomiska konsekvenser. Den egna organisationen kostar pengar, enligt Trafikverket är det dock främst det faktum att entreprenörer och konsulter som måste lägga ner sitt arbete har avtalsenlig rätt till ersättning som innebär merkostnader.

– Vi räknar med att stoppet kostar 170-260 miljoner kronor. Det figurerar många andra siffror och vi investerar en dryg miljard per år eller cirka fyra miljoner kronor per dag. Men de dagliga kostnaderna kommer ju också att minska när verksamheten ligger nere, förklarade Johan Brantmark i november.

– Sen finns det ju även andra siffror som visar på hur mycket samhällsnytta man förlorar på att ett samhällsnyttigt projekt, som Förbifart Stockholm, försenas.

Han ansåg dock inte att projektet i sig riskerade att lida men av stoppet.

– Det finns några ledningsomläggningar som fick skottas igen och därmed blev ”förgävesarbete”. I stort sett har stoppet inte inneburit merarbete, men framförallt tappar vi tid.

Ledningsomläggningarna hade kommit en bra bit på väg när projektet slog halt, hösten skulle ha ägnats åt att räkna på anbud, lägga om ledningar och förbereda arbetsplatserna, den första sprängningen planerades till årsskiftet och de stora entreprenaderna skulle dras igång under första halvåret 2015.

Av detta blev intet, men nu ska alla avbrutna arbeten återupptas och förberedelserna för att bygga tunnlar och hamnar ska fortsätta enligt plan. Trafikverket räknar med att redan under våren/vintern kunna påbörja förberedelserna för bygget av en gång- och cykelbro över E4 vid Kungens kurva, man kommer också att börja etablera arbetsplatser och anlägga byggvägar till arbetsområdena på Lovö och fortsätta lägga om ledningar vid Johannelunds tunnelbanestation.

Även upphandlingarna ska återupptas, entreprenader för 12 miljarder kronor skulle egentligen ha gått ut till marknaden under hösten och vintern, till det kommer de två förhandlingarna med förlängd anbudstid, på totalt fem miljarder kronor. Enligt Trafikverket ska upphandlingarna komma ut successivt enligt en ny upphandlingsplan som ska offentliggöras inom kort på projektets hemsida .

Fakta Förbifart Stockholm

Förbifart Stockholm blir en trefilig, dubbelriktad, 21 kilometer lång ny sträckning av E4 mellan Kungens kurva och Häggvik.

18 kilometer dras i tunnel, till projektet hör också sex trafikplatser.

Bygget kräver också sju arbetstunnlar och tre tillfälliga hamnar .

Enligt Trafikverkets ursprungliga budget ska projektet kosta 27,6 miljarder kronor i 2009 års penningvärde, förseningen beräknas dock medföra extrakostnader på 170-260 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063