Rapport från en frysbox

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Stoppet för Förbifart Stockholm hävdes i förtid och alla avbrutna arbeten ska nu återupptas. – Vi gör också vad vi kan för att begränsa tidsförlusten och Trafikverkets kostnader för frysningen, som tidigare uppskattats till 170 – 260 miljoner kronor, säger projektchef Johan Brantmark.Precis innan jul meddelade regeringen att frysningen av Förbifart Stockholm hävdes. Projektet kunde därför rulla igång igen vid årsskiftet och projektchef Johan Brantmark uppger i ett pressmeddelande att beslutet skapar nya möjligheter och handlingsutrymme, men att projektet kan ha påverkats av förseningen.

– Under tiden som projektet varit fryst har vi arbetat med att effektivisera produktionstiden så mycket som möjligt. Vi gör också vad vi kan för att begränsa tidsförlusten och Trafikverkets kostnader för frysningen, som tidigare uppskattats till 170 – 260 miljoner kronor.

Turerna har varit många under det senaste halvåret. Det första spadtaget för mångmiljardprojektet togs den 19 augusti, efter valet beslutade dock den nya regeringen att skjuta upp projektet till den 1 maj 2015.

För Trafikverket, som stod redo att börja bygga på allvar, var det bara att lägga ned spaden, och projektchef Johan Brantmark betecknade det lite som att sitta i en frysbox.

– Lite så får man väl säga att det är, vi har ju fryst projektet i många avseenden, men på ett sätt så att det går att starta upp igen den första maj, sade han i en intervju med Leveranstidningen Entreprenad i början av november.

Trafikverket fick omedelbart avbryta de åtgärder i fält de hade rådighet över, och skjuta upp alla planerade jobb. De förfrågningsunderlag som skulle ha publicerats under hösten fick vänta, och inga avtal eller kontrakt kunde skrivas på.

En del avtal var dock redan ingångna och måste hanteras individuellt.

– Ska vi stoppa projektet på ett klokt sätt måste vi ha omsorg om skattebetalarnas pengar, förklarade Johan Brantmark och förtydligar att det i vissa fall är billigare för skattebetalarna att låta konsulterna slutföra sitt arbete.

Två stora entreprenader var redan ute på anbudsräkning: Johannelund och Kungens kurva. Trafikverket valde därför att förlänga anbudstiden för dessa, så att entreprenörerna vet vad som gäller innan de lämnar sina anbud. Johan Brantmark var dock inte orolig för att ett stopp och den osäkerhet det medför riskerar att minska antalet anbud och därmed försämra konkurrensen.

– Det viktiga är att entreprenörerna har ett tydligt besked i ryggen när de lämnar in sitt anbud. Vi planerar efter regeringens besked och hoppas att marknaden fortfarande ska tycka att det är ett intressant projekt.

Enligt Trafikverket innebär ett halvårslångt stopp att hela bygget försenas med 10-12 månader. Ledningen fick därför försöka planera om projektet utöver det vanliga för projekt i den här storleken, bland annat måste årstidsberoende arbeten styras om.

– Till exempel kräver skogsavtagningen tjäle och vissa arbeten i naturskyddsområdena måste ske på vintern, inte minst för att man inte får förstöra fåglarnas häckning, sade Johan Brantmark.

Förseningen beräknades också stora ekonomiska konsekvenser. Den egna organisationen kostar pengar, enligt Trafikverket är det dock främst det faktum att entreprenörer och konsulter som måste lägga ner sitt arbete har avtalsenlig rätt till ersättning som innebär merkostnader.

– Vi räknar med att stoppet kostar 170-260 miljoner kronor. Det figurerar många andra siffror och vi investerar en dryg miljard per år eller cirka fyra miljoner kronor per dag. Men de dagliga kostnaderna kommer ju också att minska när verksamheten ligger nere, förklarade Johan Brantmark i november.

– Sen finns det ju även andra siffror som visar på hur mycket samhällsnytta man förlorar på att ett samhällsnyttigt projekt, som Förbifart Stockholm, försenas.

Han ansåg dock inte att projektet i sig riskerade att lida men av stoppet.

– Det finns några ledningsomläggningar som fick skottas igen och därmed blev ”förgävesarbete”. I stort sett har stoppet inte inneburit merarbete, men framförallt tappar vi tid.

Ledningsomläggningarna hade kommit en bra bit på väg när projektet slog halt, hösten skulle ha ägnats åt att räkna på anbud, lägga om ledningar och förbereda arbetsplatserna, den första sprängningen planerades till årsskiftet och de stora entreprenaderna skulle dras igång under första halvåret 2015.

Av detta blev intet, men nu ska alla avbrutna arbeten återupptas och förberedelserna för att bygga tunnlar och hamnar ska fortsätta enligt plan. Trafikverket räknar med att redan under våren/vintern kunna påbörja förberedelserna för bygget av en gång- och cykelbro över E4 vid Kungens kurva, man kommer också att börja etablera arbetsplatser och anlägga byggvägar till arbetsområdena på Lovö och fortsätta lägga om ledningar vid Johannelunds tunnelbanestation.

Även upphandlingarna ska återupptas, entreprenader för 12 miljarder kronor skulle egentligen ha gått ut till marknaden under hösten och vintern, till det kommer de två förhandlingarna med förlängd anbudstid, på totalt fem miljarder kronor. Enligt Trafikverket ska upphandlingarna komma ut successivt enligt en ny upphandlingsplan som ska offentliggöras inom kort på projektets hemsida.

Fakta Förbifart Stockholm

Förbifart Stockholm blir en trefilig, dubbelriktad, 21 kilometer lång ny sträckning av E4 mellan Kungens kurva och Häggvik.

18 kilometer dras i tunnel, till projektet hör också sex trafikplatser.

Bygget kräver också sju arbetstunnlar och tre tillfälliga hamnar .

Enligt Trafikverkets ursprungliga budget ska projektet kosta 27,6 miljarder kronor i 2009 års penningvärde, förseningen beräknas dock medföra extrakostnader på 170-260 miljoner kronor.


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

NCC och kommun i avtalstvist – kräver 95 miljoner kronor

Veckans konkurser – vecka 12

Vinner transportavtal för Skanska

Nya slangbussar

Slangakuten expanderar i Stockholm och Göteborg.

Så dras Tvärförbindelse Södertörn

Finsk ellastare färdig för leverans

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas dagligen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Maskinförsäljningen tar fart även internationellt

2016 må ha varit ett bra år för maskinförsäljningen i Sverige – men i ett globalt perspektiv var det betydligt sämre. Nu har dock den nedåtgående trenden vänt.

Arkiv

Höghastighetsbanorna på spåret

Regeringens nya direktiv innebär att både Ostlänken och sträckan Lund-Hässleholm byggstartas under nästa planperiod, Trafikverket ska dessutom se till att utbyggnaden sker på ett ”kostnadseffektivt” sätt när de nu tar sig an åtgärdsplaneringen.

Livsfarliga arbetsplatser

Byggnads fann stora brister på arbetsplatserna under sin årliga arbetsmiljövecka - 43 procent av de kontrollerade arbetsplatserna brast när det gäller kvartsdamm och 16 procent när det gäller asbest.

Hitachi samlar produktion av minigrävare

Spår nytt rekordår för maskinförsäljningen

Sverige bryter det internationella mönstret. Medan den globala maskinförsäljningen fortsatte sjunka under 2016 steg försäljningen i Sverige till nivå i höjd med rekordåren 1989 och 2008. Och uppgången gäller flertalet maskintyper, från minigrävare till stora bandgrävare.

Skola för 128 miljoner

Förslaget: Branschskolor ska säkra byggkompetens

Regeringen vill införa branschskolor på prov.

Rivningsrobot med räckvidd

En ny rivningsrobot har sett dagens ljus: Brokk utlovar 40 procent mer rivningskraft i Brokk 500, en ny modell som är något tyngre men lika kompakt som föregångaren Brokk 400.

Sveriges Byggindustrier välkomnar förslag om branschskolor

Ökad satsning för skydd av svenska ledningsnät

Grävmaskinsförare i sprängolycka vid LKAB

Ex-minister stöttar Cat i skattehärva

Caterpillar tar juridisk hjälp av USA:s tidigare justitieminister.

Säker bubbla bromsar

En säkerhetsbubbla runt maskinen ska få hjullastaren att bromsa automatiskt och varna fotgängare med ett surr i hjälmen.

Inviger prestigeprojektet med löpning

Trelitersmotor från JCB

JCB:s motorer på 4,4 liter, 4,8 liter och 7,2 liter får en lillebror –  en motor på tre liter som, enligt JCB, är både robust och bränslesnål.

Fortsatt expansion för Lambertsson

Saneringsuppdrag till Svevia

Ola Månsson lämnar Sveriges Byggindustrier

"Styrelsen och vd har olika syn på förändringsarbetet", skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande.

Uppdaterade brittiska maskiner

Smart flöde och bra sikt

Kiruna Wagon kan vinna stålpriset

ME och Swecon samarbetar med Load up North

Ledare: Vad har regeringen mot småföretag?

Hydradig får ny motor

Misstänkt ekobrott i samband med Nya Karolinska-bygget

Byggplaner motsvarande 26 Mall of Scandinavia på gång

Sverige lockar brittiska JCB

Välkommen till nya entreprenad.com

Komatsu släpper ny generation minigrävare

Forskare: Därför inträffar arbetsplatsolyckor i byggbranschen

Se alla Företagens egna nyheter

Nollvision för att göra byggplatsen till en säker arbetsplats.

Nollvision för att göra byggplatsen till en säker arbetsplats.

Arema Rental växer och utökar med nya säljare

TR Electronic Nordic på Automation Syd 29–30 mars 2017. 

Nya Lokotracker och LCS-avtal ökade kundens produktion med 30%

Perfekt system för våra 10 anställda!

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 22 - 23 mars

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 22 - 23 mars

Maskinvisningsdagar

MX-1000, visionuppgradering för smartphone!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam.

Ny konkross från Metso: Metso MX™

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 22 - 23 mars

FT55, mätande laser nu med I/O-link

Sandvik lanserar kraftfull andrastegskross

FT10, blåljus för kritiska fall

Full kontroll på det som sker ute på byggområdet!

Metso lanserar ny digital lösning för dataövervakad produktion på CONEXPO

GT Trading börjar sälja Multihog

SmartDok blir nu ännu enklare att använda. E-utbildning lanserat!

Framtidens smörjolja är tillverkad av gas

Metso välkomnar ny kollega i Grängesberg

Med LEAN och SmartDok som hjälpmedel

FT55 fotocell med blått ljus

Nu kan vi faktiskt sluta gräva fiber

Sänd till en kollega

0.137