23948sdkhjf

Kassaskåpssäker rivning

Riktigt hård betong fick Demcom att byta ut roboten mot en grävare med jättesax. Att totalriva översta våningen i ett 14-våningarshus är dock inte allt - sex enorma bankvalv som går som en bärande ryggrad upp genom huset måste också bort.

Stockholm. Gallerian ligger mitt i centrala Stockholm och är ett av innerstans mest myllrande butikskomplex, en oas för shoppingsugna med 85 butiker, restauranger, caféer, glassbarer med mera.

Kommersen pågår för fullt inne i shoppingcentret, det kunderna inte vet är vad som sker högt ovanför deras huvuden. Våningarna 5-14 har tidigare rymt Swedbanks huvudkontor, nu ska det bli hotell för hela slanten.

För att klara det måste den översta våningen rivas eftersom våning 14 - till skillnad från de övriga våningarna – är en platsgjuten konstruktion och inte byggd i stål med prefabelement.

– Vi ska riva den så att byggentreprenören kan montera en stålkonstruktion och sedan bygga på fler våningar, säger Marko Pääkkönen, produktionsansvarig för Demcom.

När Demcom etablerade sig på platsen i december var det dock lättrivning på våningarna 6-13 som stod först på listan.

Fyra Bobcat och åtta handrivare har sedan dess målmedvetet arbetat sig uppifrån och ner, en våning i taget. Rivningsmaterialet störtas resolut ner genom ett plyfainbyggt störtschakt i fasaden ner på Brunkebergstorg där en mindre grävmaskin tar vid och lastar containrar.

Att selektivriva de våningar som ”bara” ska byggas om är dock inte så lätt som man kan tro. En stor banks huvudkontor rymmer tunga hemligheter.

– Björnligan skulle inte haft en chans mot den här!

Marko Pääkkönen öppnar den halvmetertjocka bankvalvsdörren. För här finns förstås bankvalv – inte bara ett utan ett per våning, rejält byggda i gedigen betong.

– De är sex gånger sju meter stora och ihopbyggda – totalt handlar det om 110 ton betong per våning.

Demcom ska riva bankvalven på våningarna 6-12 och även om rivningsproffsen förmodligen gör ett bättre jobb än Björnligan är de gedigna valven en jobbig motståndare – dörren måste till exempel bilas och skäras om vartannat innan den skärs loss.

– Det är inget man kan släppa i golvet, den väger ca 2,5 ton, säger Marko Pääkkönen.

Valvens 500 millimeter tjocka väggar är bärande, rivningen sker därför enligt ett strikt schema. Först stämpas de tre våningarna under det aktuella valvet, sedan sågas stående snitt i valvets väggar med en Pellegrini vajersåg. Till sist bilas allt utom de fyra hörnen ned – de blir viktiga betongpelare som man kan fästa stålbalkar i för att växla av anslutande bjälklagskassetter.

– Vi bilar med små och effektiva Husqvarnarobotar, vi har utrustat Husqvarnamaskinerna med kraftigare hydraulhammare från Atlas Copco. Bankvalven bilas nattetid, för att inte störa Gallerians kunder. Det tar tre nätter att bila ner ett valv, säger Marko Pääkkönen.

Rivningsmaterialet störtas ner till källaren via ett gammalt hisschakt och lastas ut med Bobcatmaskiner.

Totalrivningen av det översta planet har precis kommit igång när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på och när vi tar trapporna upp igenom huset syns det tydligt hur rivningen fortskridit – ju högre upp vi kommer desto mer utrivet är det, och på de tre översta våningarna bildar stämpen en tät skog.

I sin glans dagar fungerade den översta våningen som bankens representationsvåning med restaurang, aula etcetera. Nu får minnena av de viktiga affärer som gjorts upp här studsa mellan kala betongväggar, väggar som snart går sitt slutgiltiga öde till mötes.

– Vi är i full gång och klipper bjälklag och övriga betongkonstruktioner, säger Marko Pääkkönen.

Han räknar med det handlar om närmare 1600 ton betong som ska ut, riktigt hård betong, dessutom.

– Vi kunde aldrig drömma om att den var så hård.

Men det var den, så hård att en traditionell rivningsrobot straffade ut sig direkt. Rivarna fick i stället lyfta in en specialbyggd Caterpillar 308, en åtta ton tung bandgrävare med gummilarver.

– Det är en bra och smidig maskin, kommenterar Marko Pääkkönen.

Maskinen har bland annat fått en kortare och extra förstärkt sticka, specialbyggd av Nyströms Mekaniska i Edsbro. Modifieringen av stickan krävdes för att klara hanteringen av tyngre verktyg. Det som krävs just här är framförallt en jättelik betongsax – en NPK S-13 XRC på 1 600kg.

Maskinen är försedd med ett Oilquickfäste, förutom betongsaxen har den också en skopa och en Atlas SB 552 hammare. Den sistnämnda kommer dock till användning mer sällan på grund av bullerkraven.

– Vi klipper mest, vi måste riva så tyst som möjligt.

Åttatonnaren fanns som tur var nära till hands.

– Vi har en rivning i kvarteret bredvid, med två identiska maskiner. Den ena hade lite stiltje så den kunde bara larva sig uppför Herkulesgatan, säger Marko Pääkkönen.

Grannprojektet är sekretessbelagt, och Demcom får inte avslöja särskilt mycket om vad som händer i kvarteret Björnen.

– Vi totalriver en del av huskroppen och sänker delar av husen ett par våningar så att de kan bygga på fler våningar, säger Lars-Olof Dahl, Demcoms ägare och produktionsansvarig på grannrivningen.

En svag vårvind gör sig påmind på 14:e våningen. Trots att Demcom bara rivit i några dagar har taket och väggarna i våningens södra ände klippts ned och den lilla bandgrävaren står ute i marssolen, redo att klippa sig vidare fram genom rummen.

I mitten av byggnaden har rivarna klippt upp taket för att få plats med ett containerflak som rymmer cirka nio ton betong, flaket lastas med kompaktlastare och lyfts sedan ned till marken av en byggkran.

– Målet är tolv ”burkar” per dag, säger Marko Pääkkönen.

Utsikten från den dödsdömda 14:e våningen är svårslagen. Det är långt ner till Gallerian, men shoppingcentret är tyvärr inom räckhåll, gallerians tak på plan fem utgörs av en enorm ljusgård som löper längs med rivningens östra långsida. Rivarna måste därför minimera alla risker.

– När vi ska riva över Gallerian fäster vi balkarna i kranen, sågar isär dem och lyfter in dem, säger Marko Pääkkönen.

Rivarna arbetar med sele, en ställning löper runt de översta våningarna och nät har satts upp för att fånga upp eventuellt spill. Marko Pääkkönen konstaterar att riskanalyserna är oerhört viktiga på en rivning mitt i City.

– Man måste tänka till några gånger extra.

Med två specialrivningar i samma kvarter har Demcom kunnat samordna bland annat transporter, reparationer, yrkesarbetare och arbetsledning.

– Det är en stor fördel, säger Lars-Olof Dahl.

Han betecknar båda rivningarna som komplicerade.

– Båda ligger i centrum med folk överallt som vi måste ta hänsyn till, vi måste dessutom göra jobbet tyst – det ska inte ens märkas att vi är här och det måste vara säkert, vi har säkert 3 000 stämp i huset, det får helt enkelt inte hända något så vi arbetar med både hängsle och livrem, lugnt och sansat.

Han uppger att Demcom satsar målmedvetet på just specialrivningar.

– Förr var det mycket totalrivningar, men det blir mer och mer specialuppdrag och det är bara vi som har den här kapaciteten och det är därför vi här här, det är såna jobb vi letar efter – i Sverige, i Norden, i hela Europa.

——————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube! :)

 

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094