23948sdkhjf

Anders går på djupet

Styrbar borrning – ett lite roligare sätt att gräva? Anders Jansson i Frövi rekommenderar tekniken där man måste tänka till lite och där även till synes omöjliga jobb faktiskt går att genomföra.

Kumla. Anders Jansson på Blomtorp Entreprenad i Frövi är rätt färsk som entreprenör, han hade jobbat länge i butik men längtade bort och ut. För fem år sedan tog han steget.

– Jag är ju uppvuxen på ett lantbruk, och satsade till att börja med på grönyteskötsel, säger han.

Han hade inga maskiner men hyrde ut sig själv och sin kompetens. Ödet ledde honom snabbt allt djupare ner i marken.

– Jag träffade på några grävmaskinister och var spadgubbe, jobbade med avlopp och hjälpte till med elkablar.

Anders Jansson har fortsatt jobba som spadgubbe, numera mestadels med elkabelförläggning. Kabeljobben väckte dock mersmak och 2012 köpte han en jordraket.

– Det var en bra begagnad maskin och jag fick snabbt ett kundunderlag och började slå under vägar.

Han gjorde det mesta jobbet själv, hyrde in F-skattare vid toppar och fick allt större uppdrag. Till sist var de så pass avancerade att jordraketen inte räckte till.

– Jag blev less på att ”fastna” för att det var saker vägen, det blev också för långa sträckor för jordraketen.

Våren 2014 införskaffade han därför en styrbar borrigg, en Ditch Witch JT520.

– Nu kunde jag göra lite större jobb, det var mycket fiber och elkabel som jag borrade under vägar och under åar.

Efter ett år med den lilla maskinen slog han till på en större modell – en Ditch Witch JT20 som kunde utföra större uppdrag.

– Det blir bara mer och mer såna här jobb, allt fler inser att de inte vill skada marken i onödan.

Anders Jansson konstaterar att många beställare inser fördelarna men att de ändå får kalla fötter emellanåt.

– Ibland tror de att det är omöjligt, fast det inte är det.

Det går ju att borra även i svår terräng eller på stora djup, förklarar han.

– Ofta blir de rädda om det finns mycket kablar i backen, men det är ju faktiskt bara att ta reda på vad som ligger längst ner och sedan dyka under.

– Allt finns dock inte dokumenterat, man får vara lite detektiv ibland, kanske bryta upp brunnslock och titta efter. Framförallt måste man ibland ta det lugnt.

Anders Jansson konstaterar att han alltid vet var han har grejerna.

– Riggen har en styrsked med en sond som sänder signaler, jag vet alltid exakt var den är och exakt hur djupt den ligger.

Han styr borrningen med en joystick och ser på en display vart det bär hän och vad som krävs för att nå det önskade resultatet – kanske ska det tryckas mer till vänster eller några grader neråt.

– I lös lera kan man skjuta lite fortare, är marken hård får man ta det lite försiktigare, man får också tänka på att inte överbocka stängerna när man borrar, då de kan ta skada och i värsta fall gå av.

Det är inte bara att tuta och köra, men det är också det som är poängen, tycker han.

– Det är inte jättesvårt att lära sig men man måste ha en känsla för det. Det gäller att få en bild i huvudet av hur det ser ut i marken, vilket motstånd det blir, vilket material och vilket djup. Man får vara lite matematiker - då kan man välja rätt blandning av bentonitleran och hamna i rätt lager, säger Anders Jansson.

Björn Säwe, vd, på Ditch Witchs svenska generalagent JLM inflikar att alla som köper en maskin får en introduktion och det kan ta några dagar innan rutinerna sitter. Skulle man stöta på en knivig situation längre fram går det också att få hjälp.

– Man måste kunna känna sig trygg, har någon ett riktigt bökigt jobb ställer vi självklart upp.

JLM har sitt huvudkontor i Malmö, därifrån utgår bland annat fältservice och en liknande verksamhet är under uppbyggnad i Örebro.

– Man ska kunna få service var man än bor i landet.

I dag har Anders Jansson tre maskiner, jordraketen, den mindre JT520 och den större riggen JT20.

– Det är ett bra spann, den lilla kan jag använda när det ska till tajtare böjar, den stora behövs när det ska borras längre sträckor, den har 120 meter i magasinet och behöver man borra längre finns det lösa stänger.

Den lilla riggen fanns bara utan hytt, den större hade hytt som tillval, och Anders Jansson tvekade inte.

– Man blir oftare sittandes på större jobb som tar tid med den stora och då är hytten guld värd när det regnar och är kallt och blåsigt.

– Det är inte roligt när det är kallt, man sitter still och även om man har regnkläder rinner det in överallt. Jag bestämde mig för att beställa en hytt när jag köpte den nya riggen – det handlar om min egen kropp, den ska hålla länge och då är det värt att kosta på lite.

Hytten är bra att ha inte minst under vintermånaderna.

– Det går att borra nästan jämt men kyla är ett problem eftersom det är mycket vatten i processen. Ligger det runt nollan funkar det, men blir det minus fem får man stänga ned.

Vintertid blir det därför en hel del snöröjning för Blomtorp Entreprenad, uppdrag får han via Maskinringen Örebro.

– Jag har en lastmaskin och skulle jag få ett borrningsjobb kan jag bara leja bort snöröjningen till en F-skattare som får köra min maskin, säger Anders Jansson.

Björn Säwe konstaterar att de grävfria teknikerna som borrning, fräsning och plöjning vinner allt mer mark.

– Det är mycket fibergrävning i dag och villaägarna vill inte få sina gräsmattor uppgrävda, det är inte heller gångbart att gräva upp hela gator för att få ner tunna fiberkablar – bara att bryta upp asfalten är dyrt och att lägga den på deponi kräver dyra transporter.

Att gräva smartare kan innebära att inte gräva alls, konstaterar han.

– Ibland finns det med redan i upphandlingsskedet att det inte ska schaktas. Det tycker vi är bra!

———————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11