23948sdkhjf

Muralmålning räddades

En konstverk målat direkt på betongen doldes i många år bakom stora skivor. När Kolingsborg skulle rivas återfanns det bortglömda konstverket och benådades i sista stund.

Stockholm. När Slussen nu ska rivas för att sedan byggas upp på nytt får även Kolingsborg, som började som kontor och slutade som nattklubb, dansa in i evigheten

1950-talsbyggnaden är ett välkänt landmärke på Södermalm och många sörjer att den nu ska rivas. Rivarna kunde dock rädda en bit av kulturhistorien, delar av den svit arbetarkonstnären Ingemar Callenberg målade direkt på betongen när huset var helt nytt kunde faktiskt bevaras.

Muralmålningen, som skildrar hamnarbete, har legat illa till förut. Den överlevde med nöd och näppe Kolingsborgs förvandling till nattklubb, men i stället för att målas över doldes konstverket bakom skivor. I takt med att åren gick glömdes konstverket nästan bort och inte förrän det var dags att riva byggnaden återupptäcktes kulturskatten som låg gömd i väggarna.

Fyndet väckte viss uppståndelse men det var ändå farligt nära att muralmålningen strök med igen innan beslutet att spara målningen kom.

– Vi stod redo med maskinerna, säger Tony Stigmanslid, affärsområdeschef på Destroy.

Brokken fick vila en stund och rivarna fick i stället såga ut de delar som var målade på betong.

– Vi kunde inte rädda hela, en del var målad på blåbetong så den fick vi bara slägga sönder, säger Destroys arbetsledare Darek Zadroga.

Tony Stigmanslid konstaterar att det faktiskt ofta är rivarna som upptäcker guldkornen när gamla, halvt bortglömda byggnader ska rivas.

– Vi får ofta höra att det är vi som förstör saker, men om vi ser något som verkar intressant tar vi kontakt och undrar om det inte ska till museet eller så – det är faktiskt inte alltid någon annan som tänkt på det.

Mer läsning finns, se länkarna nedan!
Anrika Kolingsborg var en seg nöt att knäcka för rivarna, läs mer här (klicka på länken).
Destroy satsar på tyngre rivningar, läs mer här (klicka på länken) ——————————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203