23948sdkhjf

Maskinförarna som tog över

Två av L Entreprenads maskinförare steg in som delägare, sedan dess har företaget vuxit rejält trots knivskarp konkurrens. De nya bossarna ser personalen som nyckeln till framgång. – Det gäller att ha skarpa chaufförer.

Rundvik. Det är strålande vackert, den ångermanländska decembersolen orkar sig knappt upp över trädtopparna innan det är dags att börja hasa sig ner igen men nu lyser den över det frostbitna landskapet, det är tolv grader kallt och inne hos L Entreprenad i Rundvik hoppas man på att den riktiga vintern äntligen ska braka loss.

– Vi väntar på snön, vintertid brukar vi röja mycket snö, säger Leif Eriksson, vd och en av de två delägarna.

– Å andra sidan har det varit mycket sandning, det har varit varmt och kallt varannan dag, konstaterar hans delägarkolla Peter Lundberg.

Snöbristen innebär ett ekonomiskt avbräck, men firman har trots det inga problem att hålla vare sig personal eller maskiner sysselsatta, VA-jobb, dräneringar och andra mindre projekt står på agendan även under de mörkaste vintermånaderna och i Umeå har dotterbolaget Bjöörns haft mycket att göra åt beställare som NCC, Skanska och Ragnsells, ett av de mer publika är den totala omgörningen av en av stadens paradparker – Rådhusparken.

– Men nu har Skanska lagt ner det för vintern, vi hoppas få återkomma i vår, säger Leif Eriksson.

Han konstaterar att det varit dåligt med grävuppdrag inför vintern 2015/2016.

– Det var länge sedan det var så lite på vintern, vi har haft mycket återställningsarbeten och då gräver man ju på ytan – det är bättre med igångsättningar när man går på djupet.

Vintrarna kan vara magra men i april-maj brukar det rassla till, då blir det nästan för mycket att göra.

– Det är ju tyvärr så, men vi är glada att vi har jobb!

Peter Lundberg och Leif Eriksson leder och driver företaget, det var dock inte länge sedan det var de som satt i maskinen.

– Vi jobbade som maskinförare båda två när Lennart frågade oss om vi ville köpa in oss i firman, säger Peter Lundberg.

– Vi hade bara jobbat några år, säger Leif Eriksson.

Året var 2007, ägaren Lennart Lindqvist – som grundade L Entreprenad 2003 – ville ha lite avlastning och erbjöd två av sina anställda att hoppa ur hytten – åtminstone ibland.

– Det blev ju lite funderationer, men företaget hade inte så mycket maskiner då, det vara bara totalt sex man, minns Peter Lundberg.

Efter lite betänketid tackade båda två ja.

– Till en början körde vi på som vanligt, vi körde maskin även om det blev betydligt mer att göra, säger Peter Lundberg.

– Det är mycket mer än man tror med både papper och kunder.

Som tur var fick de båda nyblivna företagsägarna bekanta sig med ledarrollen lite grann i taget, först 2010 löste Peter Lundberg och Leif Eriksson ut Lennart och tog över ruljangsen helt. Sedan dess sköter de jobbet gemensamt.

– Vi har känt varandra länge och jobbat mycket ihop, vi litade på varandra och det var aldrig några problem, säger Leif Eriksson.

Under de fem år som gått sedan dess har företaget vuxit rejält, mycket tack vare den goda tillgången på jobb.

– Vi har jobbat mycket med Botniabanan, det ligger ju nära, kommenterar Leif Eriksson.

– Vi hade också under många år ett fast uppdrag på Dåvamyran i Umeå, säger Peter Lundberg.

I dag sysselsätter L Entreprenad närmare 20 man sommartid och företaget har ett 20-tal maskiner.

– Det är egentligen inte medvetet att vi har vuxit så mycket, allt beror på vilka jobb man fått in, säger Peter Lundberg.

– Vi har behövt en till maskin här och en till maskin där, och då måste man ju få rätt på bra folk också, säger Leif Eriksson.

Jobben har funnits där, detsamma gäller dock även konkurrensen.

– Det är trångt på marknaden, inte minst prismässigt, konstaterar Peter Lundberg.

– Det gäller att ha skarpa chaufförer och bra maskiner, säger Leif Eriksson.

Rekrytering är nyckeln, konstaterar han.

– Vi har haft tur, vi har lyckats få in bra folk och dessutom kunnat behålla dem, de verkar trivas!

Peter Lundberg betraktar också personalen som den viktigaste faktorn om man ska nå framgång.

– Det är en lite speciell bransch, man måste ha ett intresse för maskiner och kunna kliva upp mitt i natten för att åka ut och sanda och ändå vara god och glad mot kunderna.

L Entreprenad har vuxit mycket på egen hand, 2015 växte verksamheten ännu mer när företaget köpte Bjöörns Maskin AB med nästan 20 anställda och 16-17 maskiner.

– Vi hade ett vägval, antingen skulle vi minska eller så måste vi öka, säger Peter Lundberg.

L Entreprenad hade fått allt fler jobb i Umeå. Förvärvet av Bjöörns gav ännu fler möjligheter i staden och en breddad kundbas.

– Bjöörns har kört mycket åt Skanska och NCC, medan vi på L Entreprenad har jobbat mycket för Svevia, BDX och privata aktörer.

I och med förvärvet fick man också en tyngre maskinpark, med flera dumprar och en del tyngre grävmaskiner: i Bjöörns maskinpark ingår en större Volvodumper och tre Komatsudumprar, en 50-tons Hyundai 500 grävmaskin, två 30-tons grävmaskiner (en Cat och en Hyundai), en Hyundai grävmaskin på 25 ton och en på 20 ton, två Caterpillar hjulgrävare, en Hyundai hjulgrävare, en Case bandgrävare och någon äldre Volvo bandgrävare.

I L Entreprenad finns åtta grävmaskiner på 8-20 ton (en hjulgrävare och sju på band).

– Det är mest Cat men vi har några Hitachi också, säger Peter Lundberg.

Tre grusbilar av märket Scania och en Caterpillar väghyvel ingår också i maskinparken, liksom en Komatsu bandtraktor och fem hjullastare: fyra Ljungby och en Volvo.

Firman har också en tipp- och kranbil som används för att flytta material – både åt kunder och för eget bruk, samt ett Keestrack sorteringsverk.

–Just nu står det i Vännäs och sorterar sandningssand åt Kaj Johansson, kommenterar Peter Lundberg.

Maskinerna byts när de blivit 5-6 år gamla.

– Inte för att det är något särskilt som blivit fel, men allt blir ju nött, kommenterar Leif Eriksson.

De maskiner som går lite mer sällan kanske får stanna lite längre på firman, och utanför verkstaden hälsar vi på en riktig trotjänare – en Caterpillar hjullastare från 1992.

– Men den lämnar aldrig gården, ler Leif Eriksson.

L Entreprenad har cirka 20 anställda sommartid, om vintrarna är man lite färre – tolv stycken.

– Vi har bra bredd på personalen, min styvfarsa som är 67 brukar köra åt oss, och den yngsta är inte mer än 19 år, säger Leif Eriksson.

Tillsammans sysselsätter L Entreprenad och Bjöörns närmare 40 man och Leif Eriksson och Peter Lundberg räknar med att förvärvet innebär att företagets årliga omsättningen mer än fördubblas.

– Det blir totalt 35-37 miljoner kronor, säger Peter Lundberg.

Att förvärva en lika stor – kanske större – verksamhet har krävt mycket arbete.

– Verksamheten i Bjöörns har inte varit organiserad på samma sätt som den i L Entreprenad, nu jobbar vi för att det ska fungera likadant i båda bolagen, säger Peter Lundberg.

Bjöörns är ett inarbetat varumärke i övre Norrland och L Entreprenad har därför inga planer på att byta ut namnet. Verksamheten bedrivs därför som ett dotterbolag till L Entreprenad.

– Så kommer det nog att fortsätta, säger Leif Eriksson.

Både L Entreprenad och Bjöörns kör främst på timme.

– Vi har i och för sig gärna längre kontrakt också, men det blir mycket timkörning, säger Peter Lundberg.

– Visst kan vi räkna på saker, men vi vill inte konkurrera med våra egna kunder, säger Leif Eriksson.

Verksamheten utgår från Rundvik, sedan förvärvet av Bjöörns har man också en bas i Umeå, firman har också en liten filial med två man i Skellefteå.

Företaget har en ”repgubbe” på Bjöörns i Umeå, i Rundvik finns en väl tilltagen verkstad men där får man klara sig själva – inte för att det verkar vara något större problem.

– När det är lite lugnare hjälps pojkarna åt, alla gör ett jäkligt bra jobb, berömmer Leif Eriksson.

– Hyvelföraren brukar laga skopor, lastbilsföraren är elektriker och alla är duktiga på att reparera så även om vi har serviceavtal gör de det mesta själva.

De två företagsledarna är väl inkörda vid det här laget, de har fått bra pejl på pappersarbetet men kör fortfarande maskin när tillfälle ges.

– Leif kör mycket grävmaskin och lite lastbil, jag kör grävmaskin och traktor och väghyvel på vintern, säger Peter Lundberg.

– Vi kör varje vecka, det gör man ju – pappersarbetet kan ju vänta till kvällen, ler Leif Eriksson.

--------------------------------------------------------------------------------

Leveranstidningen Entreprenad är entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!



Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219