23948sdkhjf

Steens står starka

En dansk fiskare steg i land på ö i Göteborgs skärgård och började köra traktor. Nästan 50 år senare har ättlingarna erövrat även fastlandet och företaget omfattar allt från kyrkogårdsskötsel och persontransporter till entreprenad och verkstad.

Göteborg. Bjarne Steen började som maskinentreprenör, och ett stort och stadigt ben står fortfarande förankrat i den myllan. I över 40 år har han arbetat med maskiner, men i dag är Steens T&E mycket mer än ett entreprenadföretag.

– Entreprenörskap är att skapa något, att hitta på något och få det att fungera, konstaterar Bjarne Steen.

Hans företag har sina rötter på Donsö i Göteborgs södra skärgård – en liten ö med sisådär 1 500 bofasta och en bro över till Styrsö där man finner 1 500 till. Det var här hans far Kaj startade AB Kaj Steen redan i slutet av 1960-talet.

– Han klev iland från fiskebåten och började köra traktor, berättar Bjarne Steen.

Fadern hade mönstrat på en fiskebåt i hemlandet Danmark som ung och hamnade på Donsö när han var drygt 20 år. Där mötte han sin blivande hustru Helena och när han fått nog av fisk började han gräva för vatten och avlopp på skärgårdsöarna.

– Han körde traktor, sen skaffade han en traktorgrävare och sen en hjullastare och en grävmaskin, säger Bjarne Steen.

Helena skötte det administrativa och efter några år anslöt sonen Bjarne till familjeföretaget.

–Jag började direkt efter gymnasiet.

Familjen Steen jobbade tillsammans i många år.

– Det var vi tre, det blev mycket husgrunder, transporter av sand, grus och andra material, vi grävde fortfarande mycket VA och gjorde trädgårdar.

Allt rullade på bra under 1980-talet och i slutet av decenniet kunde man skaffa sig ett par anställda.

1990-talets byggkris kastade dock en stor skugga över skärgårdsföretaget, när båda föräldrarna dessutom drabbades av sjukdom tvivlade Bjarne på om företaget skulle överleva.

Han hade fått överta moderns administrativa sysslor och skulle samtidigt vara ute och köra, det var svårt att få fart på lönsamheten men när det stod klart att båda föräldrarna var emot en nedläggning lät han sig övertalas att fortsätta.

– Men jag förstod att jag då måste hitta nya vägar, säger Bjarne Steen.

Från och med nu gav han kreativiteten större spelrum och 1993 började han driva jobb i egen regi.

– Vi blev vår egen beställare och byggde bland annat ett parhus.

Året därpå kom han fram till att han måste göra ett val: minska ner eller expandera.

– Jag valde att expandera och det lyckades tack vare att vi tog oss in på fastlandet.

Han började hyra ut grävmaskiner med förare i Göteborg, ute i skärgården tog han också nya grepp, Steens startade taxi- och färdtjänst ute på öarna, en annan ny idé var att åta sig kyrkogårdsskötsel på Donsö, Styrsö, Brännö och Vrångö.

– Vi visste vad som hade hänt 1990 och ville ha fler ben att stå på, förklarar Bjarne Steen

2010 drog företaget igång en verkstad i Göteborg (läs mer om det här), Bjarne Steen valde då att tona ner sin entreprenadsatsning på fastlandet.

Ute i den södra skärgården lever entreprenadsidan vidare i högönsklig välmåga och Bjarne Steen kan se tillbaka på ett intensivt 2010-tal där den allt mer omfattande verkstadsverksamheten lett till att Steens i dag står värd för ett slags maskinvaruhus (läs mer om det här).

Omsättningen har mångdubblats och i januari 2016 delades verksamheten upp i två bolag, Steens T&E Verkstad och Steens T&E Transport och Entreprenad med en omsättning på 18-20 miljoner kronor vardera.

– Vi har de resurser vi behöver, nu vill vi landa och få ordning på allt - det är svårt när man expanderar hela tiden, säger Bjarne Steen.

– Det har gått fort och därför måste vi få till en organisation som fungerar och det ligger på mitt bord att få en organisation som flyter på, ett flöde i verksamheten, säger Nellie Haag, vice vd med särskilt ansvar för ekonomi och personal.

Hon är dotter till Bjarne och ansvarar tillsammans med brodern Marcus Steen för verkstadsdelen.

– Att expandera är att jobba i uppförsbacke, men med ett effektivt flöde kan vi få ett bra resultat på sista raden, säger hon.

Bjarnes äldste son Jens Steen ser till att entreprenadbolagets dagliga verksamhet flyter på ute på öarna, företaget har både verkstad och kontor ute på Donsö och sysselsätter cirka sju personer på entreprenadsidan och cirka nio på persontransporter

– Det är mycket fiberjobb, husgrunder och VA, vi kör mycket för Göteborgs kretslopp och vatten, kommenterar Bjarne Steen.

Han äger alltjämt båda bolagen men hoppas snart kunna lämna över det dagliga värvet till barnen, verkstadssidan klarar sig i princip utan hans hjälp vid det här laget och på sikt tror han att entreprenad- och transportbolaget ska gå samma väg.

– Jag jobbar mest med att knyta ihop allt, jag bygger vägen så får mina barn och de andra köra på den.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube




Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126