23948sdkhjf

Värtahamnen har vuxit

Värtahamnen har skjutsats ut i vattnet och lämnat plats för nya stadsdelar, hamnen har byggts om under tre år för nästan tre miljarder kronor och Stockholm Stad ska samtidigt få 85 000 nya kvadratmeter mark att bygga på.

Stockholm. Efter drygt tre års arbete invigdes den utbyggda Värtahamnen och den nya Värtaterminalen den 18 oktober.

– Stockholm får en ny entré, förklarade Stockholms hamnars vd Johan Castwall under ceremonin.

Utbyggnaden av Värtahamnen är ett led i ett större hamnutvecklingsprojekt där även en ny godshamn i Norvik Nynäshamn ingår. Johan Castwall slår också fast att att hamnens förvandling inte angår bara färjeredare och passagerare.

– Det är ett led i utvecklingen av hamnen, men också i utvecklingen av staden.

Till skillnad från många andra storstäder, där hamnverksamheten flyttas ut från bebyggelsen, har Stockholm valt en annan väg.

– Det är ett privilegium att arbeta med den här typen av projekt, det unika är att man inte separerar infrastrukturen från staden, förklarar Mårten Lering, ansvarig arkitekt på C.F Møller.

Per Ling-Vannerus, Stockholms Hamnars projektchef, konstaterar att anläggningen förvisso hade många år på nacken och behövde byggas ut, men att Stockholm dessutom behövde mer mark för att kunna fortsätta utveckla nya stadsdelar, Norra Djurgårdsstaden växer fram från Hjorthagen i norr till Loudden i söder, med hamnområdet i mitten.

Den nya hamnen innebär därför inte bara en ny pir och en ny passagerarterminal, i utbyggnadsprojektet ingår också att frigöra mark för kontor och bostäder.

De nya ytorna åstadkoms på flera sätt, när hamnverksamheten samlas på den nya piren innebär det att hamnen delvis flyttats ut i vattnet. Den gamla passagerarterminalen rivs – arbetet är i full gång– och delar av hamnbassängen fylls ut. När Värtahamnen därmed makat på sig ska Stockholm Stad kunna ta 85 000 nya friska kvadratmeter i bruk, ytor som ska rymma 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser i nya stadsdelar som Valparaiso och Södra Värtan.

Per Ling-Vannerus uppger att utbyggnaden av hamnen och uppförandet av den nya terminalen utförts enligt plan.

– Vi har hållit budget och tidsramar, mycket tack vare att vi satsat på förtillverkning.

Hamnen har varit i full drift under hela byggtiden, beställaren har därför försökt undvika skrymmande arbeten och onödiga transporter.

– Det har varit trångt och vi har därför köpt mycket som byggts i andra länder och sedan monterats ihop på plats, säger Per Ling-Vannerus.

Fackverken har till exempel levererats i fullstora delar för att sedan lyftas på plats och det stora påldäcket som terminalen byggts på är egentligen ”ett enda stort lego”, konstaterar Per Ling-Vannerus.

Den utbyggda piren byggdes genom att 1 012 rörpålar (den längsta 55 meter) vibrerades ner genom leran till fast berg. Varje påle var försedd med hattliknande betongtoppar, mellan fyra toppar monterades ett åtta gånger åtta meter stort betongelement och de förarmerade elementen göts sedan ihop med varandra. De totalt 840 elementen utgör i dag påldäcket som också fick en gjuten krönbalk längs med ytterkanten på piren.

Bygget påbörjades i juni 2013 och även om invigningen gick av stapeln den 18 oktober återstår det fortfarande en del att göra, hamnens företrädare räknar med att vara helt klara till årsskiftet.

Skopa för skopa! Den inre delen av hamnbassängen fylls ut - läs mer om det här!

 

Fakta Värtahamnen

  • Den nya hamnen har 1 200 meter kaj och fem kajlägen, det längsta är 265 meter.
  • Piren har byggts ut med ett 65 000 kvadratmeter stort påldäck och en 20 000 kvadratmeter utfylld yta.
  • Den utbyggda delen i vattnet är 85 000 kvadratmeter och den totala hamnytan blir 131 000 kvadratmeter.
  • Kostnaden för att bygga ut hamnen och bygga en ny terminal uppges vara cirka 2,8 miljarder kronor.
  • Den nya terminalen är 16 000 kvadratmeter stor med fyra våningar.
  • Den inre delen av hamnbassängen ska fyllas igen och bli ny markyta, ett arbete som pågår under året 2016.

 

Källa: Stockholms Hamnar

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube




Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141