23948sdkhjf

Jax maxar veckan

Joakim ”Jax” Axelsson gnetade på som F-skattare för att tjäna ihop till handpenningen till en egen bandgrävare, nu vårdar han maskinen ömt, tillverkar egna redskap och jobbar helst sju dagar i veckan. – Att sova är överskattat.

Stockholm. Joakim Axelsson sitter fokuserad i sin grävmaskin i södra Stockholm. Trots att det är sen höst är det shorts som gäller i hytten.

– Man ska frysa in vintern och svettas fram våren, ler han.

När november gryr ryker kortbyxorna och sedan dröjer det innan de åker på igen.

– Jag är inte först med shorts på våren!

Joakim Axelsson firar snart fyraårsjubileum som egenföretagare och Leveranstidningen Entreprenad hittar honom i Kungens kurva i slutet av oktober. I snart ett års tid har han jobbat för Skanska med de förberedande arbeten som krävs inför de stora tunnelbyggen som väntar här.

– Jag bygger terrasser för E20 och fyller berg mot bergväggen vid det som ska bli nedfarten till Förbifart Stockholm, säger han.

Enmansföretaget Jax Entreprenad AB kom till Kungens kurva i februari, till en arbetsplats som mest bestod av en gammal åker och lite parkeringsplatser.

– Jag var första maskin på plats och gjorde etablering, drog VA med mera, säger Joakim Axelsson.

Efter någon månad fick han sällskap på bygget och nu är det full fart intill motorvägen trots att de riktigt stora maskinerna inte gjort entré ännu.

– Jag rensar framför sprängarna och när de gjort sitt schaktar och släntar jag och fyller upp med berg mot bergväggen.

Joakim Axelsson hade kört maskin som anställd i flera år i Västerås när längtan efter något nytt fick honom att starta eget.

– Det var väl en utmaning, sen tänkte jag och chefen olika om mycket, jag ville väl bestämma själv.

Han började med att jobba som F-skattare ett par år och körde grävmaskin, dumper, lastbil och lastmaskin, de första uppdragen var koncentrerade till Västerås men snart for han Mälardalen runt och en dag fick han napp hos Skanska i Stockholm.

– De behövde maskiner, jag fick presentera mig och sedan dess har jag inte kommit mig härifrån, kommenterar Joakim Axelsson.

Han var fortfarande maskinlös och fick hyra en grävare.

– Jag ville jobba ihop till handpenningen innan jag köpte maskin, säger Joakim Axelsson.

2015 hade han skrapat ihop det som behövdes och åkte till Göteborg för att hämta hem en 26 ton tung Volvo 240C bandgrävare av 2011 års modell.

– Den var i okej skick men jag fixade till den på en gång, lackade, polerade och vaxade och satte dit extra arbetsbelysning.

Med en egen maskin fick han nya möjligheter.

– Nu kan jag till exempel få utrustningen precis som jag vill ha den.

När han stöter på problem ute på bygget klurar han ofta fram en egen lösning som han sedan tar fram hemma i Västerås.

– Jag har byggt en hel del specialutrustning, säger Joakim Axelsson.

Ett par exempel finns med på arbetsplatsen i Kungens kurva, på ett av sina tidigare Skanskauppdrag tog han till exempel fram en tre meter lång spontskopa som han har nytta av även här.

– Den är bra när man ska tunnla under kablar, man når sällan med kabelskopa men med den här kan man ta sig under fjärrvärmerör och komma mellan pålar, det blir lite försiktig grävning, kommenterar Joakim Axelsson.

Spontskopan påminner lite om en annan av hans skapelser, en långsträckt täckarm ska underlätta utläggningen av sprängmattor.

– Man når längre med täckarmen, det spar tid och gör att man kan spränga större salvor och få ett finare berg, kommenterar Joakim Axelsson.

Leveranstidningen Entreprenad hälsar på en torsdagseftermiddag, precis när arbetsplatsen stängts ned för helgen och Joakim Axelsson beklagar att den till synes väldigt rena grävmaskinen inte blivit tvättad ännu.

– Jag gillar att tvätta den men man får inte göra det här på grund av miljöskäl så jag brukar trailra den till Västerås – det kan det vara värt!

Han räknar med att köra Volvogrävaren i ett eller två år till.

– Det är ju en 2011 och maskinerna får inte vara mer än åtta år i Stockholm.

Han är nöjd med maskinen men det kan ändå hända att han överger Volvo när det är dags att handla maskin nästa gång.

– Jag tycker att Swecons serviceverksamhet har changerat lite, säger Joakim Axelsson som ser Hitachi som en stark utmanare.

– Jag kollade på Liebherr också men den drar lite för mycket bränsle, Hitachi har alltid haft kvalitet men å andra sidan tycker jag att Volvos hytt är klart bäst, vi får se vad det blir.

Jax har fått tre uppdrag på raken av Skanska och han räknar med att jobba på i Kungens kurva ett bra tag till.

– Jag kommer att stanna här i fyra år om allt går vägen.

Han värdesätter ett bra samarbete med sin beställare och ger Skanska ett högt betyg, inte minst för att de är bra på att involvera maskinförarna i planeringen.

– De yngre arbetsledarna kommer ofta direkt från skolan, de vill så mycket men vet inte alltid i vilken ordning det bör göras, då är det bra att de pratar med förarna först.

Mer erfarna arbetsledare bryr sig sällan om att detaljstyra.

– De säger bara åt en vad som ska göras och inte vilken skopa man ska använda, det är bra.

Joakim Axelsson bor i Västerås och jobbar söder om Stockholm, han har funderat på att flytta till huvudstaden permanent men än så länge bor han inhyrd under de långa arbetsdagarna och beger sig hemåt på torsdag eftermiddag när den injobbade helgledigheten tar sin början.

Hemma i Västerås väntar dock ingen vila, Jax är för mycket arbetsmyra för att lägga sig på soffan, har han inget projekt på gång i verkstaden kör han lastbil eller lastmaskin åt andra och om det kniper trailrar han helt enkelt hem grävaren för att till exempel åta sig rivningsuppdrag.

– Att sova är överskattat, det går inte att bara ligga hemma en ledig fredag!

-——————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube




Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187