23948sdkhjf

Tredje etappen för ESS

Alla delar av ESS, European Spallation Source, är nu kontrakterade sedan även den tredje byggetappen, värd cirka 2,5 miljarder kronor, gått till Skanska.

Skanska och ESS har sedan 2014 ett samverkansavtal för hela projektet och ett utförandeavtal för den första etappen, som omfattar bland annat schaktningsarbeten, acceleratortunnel och ett antal anslutande byggnader.


2015 avtalades etapp två, som omfattar installationer i ett antal byggnader, ställverk och transformatorer, markarbeten inklusive pålning, landskapsarbeten samt betongarbeten till målbyggnad och experimenthallar.


Skanska och ESS har nu kommit överens om att byggföretaget ska bygga även den tredje etappen av den stora forskningsanläggningen i Lund.


I den tredje etappen ingår målbyggnad, experimenthallar, laboratorium, ett antal anslutande byggnader samt installationer i flera byggnader.


Skanska Sverige ska stå för 75 procent av arbetet, Skanska UK för resterande 25 procent.


Enligt ett pressmeddelande beräknas Skanskas byggarbeten vara slutförda under 2020, tre år senare ska anläggningen stå klar att ta emot externa forskare.


Den planerade sameuropeiska forskningsanläggningen ESS, European Spallation Source, är tänkt att nyttjas av forskare från hela världen som, med hjälp av en neutronkälla, ska kunna studera hur olika material är uppbyggda och hur de fungerar. Anläggningen ska användas inom flera olika forskningsområden, däribland kan nämnas miljö, medicin och mat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08