23948sdkhjf

Norsk järnväg i eget bolag

Ansvaret för den norska järnvägsinfrastrukturen samlades vid årsskiftet i ett statligt ägt bolag som nu ska se till att såväl nödvändig utbyggnad verkställs som att den framtida driften ska ske kostnadseffektivt och med ett minimum av störningar.


De resenärer som valde 2 januari för en tågresa i Norge välkomnades på cirka 60 stationer av personal från Bane Nor SF, ett företag som bildades förra året för att ta över ansvaret för den norska järnvägsinfrastrukturen.

Enligt den norske kommunikationsministern Ketil Solvik-Olsen är en av de viktigaste förändringarna att man nu samlar ägarskap och förvaltning av järnvägen och tillhörande egendomar till en enda aktör. Bedömningen är att förvaltningen därmed ska bli bättre, effektivare och mer kundorienterad. Samtidigt utlovade han mer pengar till bland annat underhållsarbete.

Bane Nor SF sysselsätter i dag cirka 4 500 personer som bland annat ska se till att 4 209 kilometer järnväg fungerar på ett sätt som tilltalar kunderna och att exempelvis stationsområdena utvecklas gynnsamt såväl kommersiellt som servicemässigt.

Större delen av personalen har överförts från Jernbaneverket som bildades 1996 efter en omorganisation av Norges Statsbaner och som numer är ett minne blott.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126