Klockan ska ner på knäna

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Gasklockan hängs upp i domkrafter och rivs nedifrån och upp. Först när den 86 meter höga klockan halverat sin höjd får grävmaskinerna ta över rivningen. –  Det är en bra och säker metod, uppger Mika Myntti på Delete

Göteborg. Gasklockan i Göteborg syns vida ikring, med en diameter på 45 meter och en officiell höjd på 86 meter reser den sig självklart över hustaken i centrala Göteborg.

– Den är smäckrare än den borde kunna vara, det var en riktigt duktig konstruktör, kommenterar Pertti Rantanen, senior adviser på Delete Service.

Han betecknar gasklockan som en unik konstruktion, den är uppbyggd av ett hundratal ringar, cirka 800 millimeter breda, och byggdes uppifrån och ned.

– De började med taket, lade det på marken och byggde sedan sektion efter sektion, säger Pertti Rantanen.

Han har funderat en del på hur det där egentligen gick till.

– Fast nu gör vi likadant – baklänges!

Gasklockans tid har runnit ut. Anläggningen togs i bruk 1939 och var i drift i nästan 60 år, verksamheten lades ner i slutet av 1990-talet och sedan stod tornet mer eller mindre bortglömt i knappt 20 år.

Nu, i en tid då det byggs så det knakar i rikets andra stad, måste den pensionerade klockan maka på sig. Rivningen kommer dock inte att ske med någon höjdrivare eller ens med någon stor rivningsmaskin – åtminstone inte förrän halva konstruktionen redan rivits och tornet halverat sin höjd.

Tanken är att Delete ska ta hela konstruktionen i ett fast grepp, riva den nerifrån, en liten bit i taget, och sedan sänka ner den för att komma åt att riva ännu mer.

– Det är en bra och säker metod, vi kan inte stå här med kran och skära, vi kan inte använda någon högrivare heller, marken håller inte för det, förklarar Mika Myntti, Deletes platschef på projektet.

Metoden är beprövad men används inte så ofta, förklarar han.

– Vi har använt den vid några tillfällen men det är det enda som fungerar på ett sådant här ställe.

För att få ner jätten har Delete byggt fem meter höga stativramar runt tankens insida, en per pelare och totalt 20 stycken.

Högst upp på varje stativ finns en 800 millimeter bred plattform, på den placeras en håldomkraft och genom domkraften förs sedan ett GWS-stag ner till en lyftanordning som sitter fastsvetsad i gasklockan.

– Vår underentreprenör Lecor har tillverkat stativen och sköter all svetsning, kommenterar Mika Myntti.

När alla 20 GWS-stagen sitter där de ska skär man av cirka en halv meter av den nedersta ringen och rensar ut betongen under för att få en fin yta att sänka ner klockan på.

Därefter kan själva nedsänkningsproceduren ta sin början.

– Vi sänker ner klockan 3,20 meter i taget, förklarar Mika Myntti.

När stagen sitter på plats spänns domkrafterna, en funktionskontroll genomförs och sedan skärs 1,6 meter av väggen av runt hela konstruktionen.

– Vi har hela tiden 4-6 skärare ”stand by”, säger Mika Myntti.

När 1,6 meter är borta göra man om hela proceduren och skär av ytterligare 1,6 meter.

Med 3,20 meter avkapat klockan runt är det dags att sänka ner hela schabraket, de 20 domkrafterna styrs av ett hydraulaggregat och kraften ska hela tiden vara jämnt fördelad, ett huvudbry som åligger Deletes underentreprenör Tunga Lyft som sköter utrustningen och står för lyftexpertisen.

– Domkrafterna gör mycket små rörelser, ser Tunga Lyft att någon sackar kan de trycka på mer i den, kommenterar Mika Myntti och tillägger att säkerhetsmarginalerna är stora, trots att håldomkraften klarar att lyfta 90 ton behöver den bara ta sig an cirka 35.

När byggnaden sänkts ned svetsas lyftanordningen om på lämplig höjd, GWS-stagen sätts på plats och allt börjar om igen.

När rivarna tagit ner klockan till hälften av höjden tar en grävmaskin över stafettpinnen.

– Vår Case CX 800 på cirka 90 ton får klippa ner resten, säger Mika Myntti.

Läs också: Kampen mot klottret

I maskinparken för övrigt finns bland annat en Hitachi 850 bandgrävare på cirka 85 ton som ska riva betong, en materialhanterare av märket Fuch, en inhyrd äldre Volvo L50, en kompaktlastare, några mindre kranar med mera.

Det friskar i bra runt den runda klockan, Göta älv ligger ett stenkast bort och det kan blåsa rejält just här. Mika Myntti konstaterar att väderleken kommer att styra projektet rätt mycket.

– Vinden är vår fiende, säger han.

Det är till exempel därför Delete valt att kapa väggarna i två omgångar inför varje sänkning.

– Vi tar 1,60 meter i taget i stället för 3,20 meter direkt, säger Mika Myntti.

Att kapa 3,2 meter runt vore riskabelt om, eller kanske snarare när, det blåser upp till storm.

– Ska vi kapa 3,20 meter tar det flera timmar att sänka och stormlåsa klockan till betongen och det vore inte bra om vinden fick tag i de bitarna innan vi är klara, säger Mika Myntti.Att kapa 1,60 meter stora bitar tar 1-1,5 timme och risken kan därmed hanteras, uppger han.

– Om det blåser upp till stormstyrka får vi ned den mycket snabbare.

Andra skyddsåtgärder innebär att Delete måste se till att blymönjat material inte kommer på vift.

– Vi ska bland annat bygga ett avancerat skydd runt klippningsområdet, en 25 gånger 25 meter stor ”bassäng” så att inget rinner ut till gatan eller något grönområde, säger Mika Myntti.

Både rena och förorenade massor transporteras till Stena och Delete räknar med cirka 800 ton stål och 400 ton betong, det omfattar hela klockan förutom den understa bottenplattan som inte ska rivas.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i slutet av januari är rivarna inne på upploppet inför den slutgiltiga rivningen, ute i grådasket ställs den stora Case-grävaren i ordning inför sitt kommande klippuppdrag och inne i den mäktiga gasklockan döljer sig en mörk men spännande värld, takhöjden är hisnande och under det stora skyddsnät som satts upp i för att förhindra nedfall av till exempel trä pågår ett intensivt arbete.

– Vi håller på att montera de sista domkrafterna och svetsar fästen, säger Mika Myntti.

Läs också: Majestätisk maskinsamling

GWS-stagen rensas och görs i ordning, en liten kran lyfter upp de domkrafter som ännu inte placerats ut vid varje pelare, i mitten av domen står en äldre kompaktlastare ännu overksam, en liten grävmaskin står parkerad intill, i väntan på olika typer av lyftuppdrag.

Värme installeras dessutom i tanken.

– Det blir bättre ventilation om det är varmt och eftersom vi ska svetsa och skära med gas, vi vill ha en skorstenseffekt inne i gasklockan, säger Mika Myntti.

Han räknar med att allt ska finnas på plats i god tid innan rivningen ska påbörjas.

– Det tar nog cirka tre veckor att sänka, sedan blir det kanske tre veckor till för grävaren och sedan ska vi vara klara.

—————————————————————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)
Mer om: Reportage | Rivning


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

NCC och kommun i avtalstvist – kräver 95 miljoner kronor

Veckans konkurser – vecka 12

Vinner transportavtal för Skanska

Nya slangbussar

Slangakuten expanderar i Stockholm och Göteborg.

Så dras Tvärförbindelse Södertörn

Finsk ellastare färdig för leverans

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas dagligen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Maskinförsäljningen tar fart även internationellt

2016 må ha varit ett bra år för maskinförsäljningen i Sverige – men i ett globalt perspektiv var det betydligt sämre. Nu har dock den nedåtgående trenden vänt.

Arkiv

Höghastighetsbanorna på spåret

Regeringens nya direktiv innebär att både Ostlänken och sträckan Lund-Hässleholm byggstartas under nästa planperiod, Trafikverket ska dessutom se till att utbyggnaden sker på ett ”kostnadseffektivt” sätt när de nu tar sig an åtgärdsplaneringen.

Livsfarliga arbetsplatser

Byggnads fann stora brister på arbetsplatserna under sin årliga arbetsmiljövecka - 43 procent av de kontrollerade arbetsplatserna brast när det gäller kvartsdamm och 16 procent när det gäller asbest.

Hitachi samlar produktion av minigrävare

Spår nytt rekordår för maskinförsäljningen

Sverige bryter det internationella mönstret. Medan den globala maskinförsäljningen fortsatte sjunka under 2016 steg försäljningen i Sverige till nivå i höjd med rekordåren 1989 och 2008. Och uppgången gäller flertalet maskintyper, från minigrävare till stora bandgrävare.

Skola för 128 miljoner

Förslaget: Branschskolor ska säkra byggkompetens

Regeringen vill införa branschskolor på prov.

Rivningsrobot med räckvidd

En ny rivningsrobot har sett dagens ljus: Brokk utlovar 40 procent mer rivningskraft i Brokk 500, en ny modell som är något tyngre men lika kompakt som föregångaren Brokk 400.

Sveriges Byggindustrier välkomnar förslag om branschskolor

Ökad satsning för skydd av svenska ledningsnät

Grävmaskinsförare i sprängolycka vid LKAB

Ex-minister stöttar Cat i skattehärva

Caterpillar tar juridisk hjälp av USA:s tidigare justitieminister.

Säker bubbla bromsar

En säkerhetsbubbla runt maskinen ska få hjullastaren att bromsa automatiskt och varna fotgängare med ett surr i hjälmen.

Inviger prestigeprojektet med löpning

Trelitersmotor från JCB

JCB:s motorer på 4,4 liter, 4,8 liter och 7,2 liter får en lillebror –  en motor på tre liter som, enligt JCB, är både robust och bränslesnål.

Fortsatt expansion för Lambertsson

Saneringsuppdrag till Svevia

Ola Månsson lämnar Sveriges Byggindustrier

"Styrelsen och vd har olika syn på förändringsarbetet", skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande.

Uppdaterade brittiska maskiner

Smart flöde och bra sikt

Kiruna Wagon kan vinna stålpriset

ME och Swecon samarbetar med Load up North

Ledare: Vad har regeringen mot småföretag?

Hydradig får ny motor

Misstänkt ekobrott i samband med Nya Karolinska-bygget

Byggplaner motsvarande 26 Mall of Scandinavia på gång

Sverige lockar brittiska JCB

Välkommen till nya entreprenad.com

Komatsu släpper ny generation minigrävare

Forskare: Därför inträffar arbetsplatsolyckor i byggbranschen

Se alla Företagens egna nyheter

Nollvision för att göra byggplatsen till en säker arbetsplats.

Nollvision för att göra byggplatsen till en säker arbetsplats.

Arema Rental växer och utökar med nya säljare

TR Electronic Nordic på Automation Syd 29–30 mars 2017. 

Nya Lokotracker och LCS-avtal ökade kundens produktion med 30%

Perfekt system för våra 10 anställda!

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 22 - 23 mars

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 22 - 23 mars

Maskinvisningsdagar

MX-1000, visionuppgradering för smartphone!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam.

Ny konkross från Metso: Metso MX™

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 22 - 23 mars

FT55, mätande laser nu med I/O-link

Sandvik lanserar kraftfull andrastegskross

FT10, blåljus för kritiska fall

Full kontroll på det som sker ute på byggområdet!

Metso lanserar ny digital lösning för dataövervakad produktion på CONEXPO

GT Trading börjar sälja Multihog

SmartDok blir nu ännu enklare att använda. E-utbildning lanserat!

Framtidens smörjolja är tillverkad av gas

Metso välkomnar ny kollega i Grängesberg

Med LEAN och SmartDok som hjälpmedel

FT55 fotocell med blått ljus

Nu kan vi faktiskt sluta gräva fiber

Sänd till en kollega

0.199