23948sdkhjf

Starkt Skanska ser ljus framtid

– Vårt resultat ökade väsentligt 2016 och vi har en stark finansiell ställning. Vår orderstock nådde i slutet av året en nivå som är den högsta i Skanskas historia, 196,3 miljarder kronor, konstaterar Skanskas vd och koncernchef Johan Karlström i samband med att företaget redovisade resultatet för 2016.


Med ett rörelseresultat som förbättrades från 6,5 miljarder kronor till 8,2 miljarder kronor och intäkter på nästan samma nivå som året innan – drygt 150 miljarder kronor – kan Johan Karlström se tillbaka på 2016 med viss belåtenhet. Han konstaterar dock att det finns goda möjligheter att förbättra resultatet ytterligare eftersom det fortfarande finns enheter som inte presterar enligt sin fulla potential.

– Under 2016 levererade vi en väsentlig resultattillväxt och ökade investeringarna i vår projektutvecklingsverksamhet samtidigt som vi behöll en stabil finansiell ställning. Avkastningsmålen för koncernen och projektutvecklingsverksamheten uppnåddes med råge, medan rörelsemarginalen i byggverksamheten inte nådde upp till det uppsatta målet. Vi har en stark finansiell ställning, men vi kan inte vara helt nöjda.

Våra marknadsförhållanden är överlag bra och förbättras, vilket stödjer vår verksamhet. Med vårt starka resultat och vår ökade aktivitet inom projektutvecklingsverksamheten ser vi fram emot de kommande åren, säger Johan Karlström.

Enligt Johan Karlström levererade byggverksamhetens största enheter mätt i intäkter, Sverige och USA Building, båda ett starkt resultat under 2016. En hastig marknadsnedgång i Polen ledde till en anpassning av organisationen i det tredje kvartalet samt till lägre rörelsemarginal i vissa projekt under året. I USA Civil påverkades resultatet negativt av lägre intäkter, ökade omkostnader och förlängda diskussioner med kunder angående designförändringar.

Om 2016 blev ett hyggligt bra år ser företagsledningen inte mindre positivt på framtiden där förväntningarna på framför allt Sverige och USA är mycket stora, trots hård konkurrens om uppdragen. I USA kan det till och med bli lite guldkant för byggföretagen i och med den nye presidentens planer på en kraftigt utbyggd infrastruktur. Inom anläggningsbyggandet förväntas god marknadsutveckling även i länder som Norge och Storbritannien medan däremot dröjsmål med EU-pengar gör att utvecklingen i Polen och Tjeckien blir mer tveksam.

På den negativa sidan finns förstås Brexit som åtminstone minskar förväntningarna på marknaden för kommersiella byggnader.

Få företag har som Skanska hittat former och organisation för så kallade OPS-projekt, där offentlig verksamhet och näringsliv samordnar sina resurser för att genomföra angelägna – oftast stora – projekt.

Även om projekten oftast beskrivs som win-winprojekt för de berörda är de svenska politikerna synnerligen njugga till den typen av samarbete.

Betydligt mer populära är de i andra länder, framför allt ser Skanskas ledning en stor potential i USA.

Företaget har dock varit lyckosamt även i Storbritannien där man exempelvis i slutet av året avtalade om försäljning av sin andel i motorvägsprojektet M25 i London för cirka 2,9 miljarder kronor. Nyligen såldes också företagets intressen i det polska motorvägsprojektet A1 för cirka 1,4 miljarder kronor. Strategin är att även i fortsättningen medverka i OPS-projekt med de största förväntningarna riktade mot USA.

Helt klart är det en optimistisk Johan Karlström som riktar blickarna mot framtiden.

Våra marknadsförhållanden är överlag bra och förbättras, vilket stödjer vår verksamhet. Med vårt starka resultat och vår ökade aktivitet inom projektutvecklingsverksamheten ser vi fram emot de kommande åren, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142