23948sdkhjf

Forskare: Därför inträffar arbetsplatsolyckor i byggbranschen

Stress avgörande inverkan på olycksfallsrisken i branschen, konstaterar forskare i ny studie.
Byggbranschen sysselsätter omkring 300 000 personer och det sker ungefär 1 000 allvarliga arbetsplatsolyckor per år. Varför inträffar det så många arbetsplatsolyckor i byggbranschen?

Det har Magnus Stenberg, forskare vid Luleå tekniska universitet, undersökt i studien "Bortom noll – en hälsofrämjande byggbransch". AFA Försäkring och Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond har finansierat forskningen. Studien presenterades på AFA Försäkrings seminarium den 16 mars.

– I våra studier kan vi konstatera att de vanligaste arbetsplatsolyckorna inom byggbranschen är fall- och halkolyckor och olyckor kopplade till manuella verktyg. Bland de allvarliga olyckorna står dessa för 24 respektive 22 procent av olyckorna, säger Magnus Stenberg.

– Stress har en avgörande inverkan på olycksfallsrisken. En viktig orsak till stress är bristande planering. Av de som känner stress dagligen i arbetet har 38 procent varit med om allvarliga arbetsolyckor. Bland de som mycket sällan eller aldrig upplever stress är siffran 12 procent, fortsätter han.

Ålder, arbetslivserfarenhet, attityd till hälsa och säkerhetskultur, är andra faktorer som spelar in när det gäller risk för olycksfall. Även årstid verkar spela roll. Fler allvarliga arbetsplatsolyckor sker under vinterhalvåret än under sommarhalvåret, konstaterar forskarna.

Resultaten av studien ska kunna användas för ett partsgemensamt åtgärdsprogram, där målet är bättre hälsa och välbefinnande för byggarbetare och minskade kostnader för företag och samhälle.

– För att uppnå en hälsofrämjande arbetssituation med minskande olyckstal krävs ett fortsatt samarbete mellan byggbranschens olika parter och en samsyn beträffande omständigheterna kring de allvarliga olyckorna, menar Magnus Stenberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109