23948sdkhjf

Enklare och säkrare barriär utlovas

Inga klämda fingrar med ny vägavstängningsutrustning.

En ny lättmonterad fordonsbarriär med låg tyngdpunkt ska minska risken för klämskador, Ramirent har tagit fram en ny lösning som dessutom ska kunna staplas utan strö.

Jönköping. Ramirents nya SafePass fordonsbarriär premiärvisades på årets På Väg i mars, en produkt som tagits fram med tanke på de risker som ofta uppstår när vägarbetare ska montera och flytta tung vägavstängningsutrustning.

– Grunden är att skapa ett system för en enkel och säker hantering, säger Hanna Sunnerheim Sjöberg, forsknings- och utvecklingsingenjör på Safety Solutions Jonsereds AB och projektledare för utvecklingen av SafePass trafiksäkerhetsprodukter.

Risken för klämskador är inte obetydlig ute på vägarbetsplatserna.

– Det finns många exempel på att man skadat sig när elementen kilat fast i varandra, det är lätt att klämma fingrarna eller tappa tunga betongelement på foten, säger Hanna Sunnerheim Sjöberg.

Ramirent tog fasta på att befintliga lösningar ofta är rätt bökiga att montera och siktet sattes därför på en produkt som skulle kunna sättas på plats både snabbt, enkelt och säkert.

– Vi såg att det fanns ett behov, säger Hanna Sunnerheim Sjöberg.

Enligt Ramirent ska den nya barriären minimera krockvåldet, den är utformad utan skarpa kanter eller utstickande delar.

Lösningen är patentsökt och enligt Ramirent är en av produktens största fördelar att den är enkel att montera, barriärens olika delar ska kunna ”klickas i” varandra, inga spännskruvar, sprintar eller ”hundben” behövs, delarna fogas i stället samman med en självlåsande koppling.

– En annan fördel är den låga tyngdpunkten, vi har satt i en betongfyllning som minskar risken för tippning och vältning, kommenterar Hanna Sunnerheim Sjöberg.

Tack vare den enkla monteringen ska barriären också kunna öppnas på ett enkelt sätt.

– Det går att skapa en öppning var som helst, delarna ligger inte omlott i höjdled som på många andra lösningar, säger Hanna Sunnerheim Sjöberg.

Barriären har också försetts med en servicekanal, i den kan man sätta till exempel bullerskydd, GC-räcken, kablar eller skyltar.

Barriären ska dessutom kunna flyttas med både gaffel, sling och lyftsax.

– Det är unikt att ha många hanteringsmöjligheter, inflikar Peter Sundqvist, försäljningschef på Ramirents avdelning Safety.

Ramirent lyfter också fram att barriären kan staplas utan strö på lastflaket.

– Delarna spärrar varandra, det spar tid och blir mycket säkrare, säger Hanna Sunnerheim Sjöberg.

Enligt Ramirent ryms ett komplett system med 100 meter barriär och 120 meter GC-räcken på en standardtrailer.

Utvecklingsarbetet påbörjades i fjol somras och ett team på nio personer ligger bakom den nya produkten.

– Det har varit mycket nytänk, vi vill tillföra något nytt och lyfta tekniken till nästa nivå, konstaterar Hanna Sunnerheim Sjöberg.

I stället för att försöka förbättra befintliga lösningar valde Ramirent att gå i en helt ny riktning.

– Vi har lagt mycket krut på förstudien, försökt ringa in problemet, sett till regelverket och pratat mycket med kunderna, säger Hanna Sunnerheim Sjöberg.

Barriärlösningen ingår i Ramirents SafePass-system, en annan nyhet där är ett nytt GC-räcke med LED-belysning, en innovation som också lanserades på På Väg.

– Räcken har funnits länge men belysningen är ofta inte tillräcklig för att gång- och cykeltrafikanter ska se vägarbetsområdet, säger Hanna Sunnerheim Sjöberg.

Räckena är ofta försedda med reflexer men dessa gör liten nytta när en gångtrafikant eller en cyklist med svagt cykellyse ska passera.

– Med LED-belysning syns avspärrningen tydligt, och risken att skada sig minskar avsevärt.

Det 1,4 meter höga GC-räcket uppges vara mycket lätt, det ska ändå stå där det står även om en cyklist kör in i det och det ska stå stadigt även i hårda vindar, räcket är dessutom försett med ett finmaskigt nät som ska minimera risken att fastna med ett cykelstyre.

Det gulmålade räcket står på en fot som vid behov också kan förankras i marken och hela konstruktionen beskrivs som lätt att montera – inga verktyg alls krävs lovar Ramirent.

I SafePass-systemet ingår också en GC-matta, en ribbad matta som ska sänka farten för de cyklister som kör nära vägarbetsplatsen.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11