23948sdkhjf

Finsk ellastare färdig för leverans

Upp till en timmes hårt arbete på en laddning utlovas med Avants nya eldrivna kompaktlastare e5.

Maskinen som nu har släppts på marknaden baseras på företagets 500-serie, vilket innebär en arbetsvikt kring 1,5 ton och högsta tipplast på en bit över 900 kg.

På förra årets Bauma stannade en hel del besökare till i finska Avants monter där företagets nya batteridrivna kompaktlastare visades fram. Maskinen, som utlovas arbeta med en ljudnivå på högst 83 decibel, har varit efterfrågad från bland annat rivningsföretag, stall, lagerlokaler, kyrkogårdar, parker och andra lokaler eller utomhusytor där det finns behov av att hålla nere ljud och avgaser till ett minimum.
– Vid tungt arbete

klarar den upp till en timme på en laddning. Vid lättare arbetsuppgifter där det inte behövs hydrauliska redskap eller belysning från maskinen kan den klara ända upp till fem timmar. Ett batteriutbytessystem med dubbla batterier går det väldigt snabbt och effektivt att köra vidare. Annars tar det ungefär tre timmar att ladda batteriet till 80 procent och fem timmar till hundra procent. Tack vare maskinens integrerade laddningsstation kan den dessutom laddas överallt där det finns tillgång till ett 220 volts eluttag, säger Jani Käkelä, marknads- och försäljningsansvarig på företaget.
Maskinen har två separata elmotorer: en på sex kilowatt för att driva maskinen och en på två kilowatt för hydraulik och bom. Med ett hydraulflöde på 30 liter per minut klarar den att arbeta med flertalet redskap framtagna för 500-serien, exempelvis hydraulhammare.
– Redskapsbytena går dessutom snabbt och lätt tack vare redskapsfästet och snabbkoppling för hydrauliken, säger Jani Käkelä.
På Nordfarm som representerar Avant i Sverige är man nöjda med responsen så här långt och räknar med en hektisk vår med många maskinvisningar och demonstrationer runt om i landet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109