23948sdkhjf

Livsfarliga arbetsplatser

Byggnads fann stora brister på arbetsplatserna under sin årliga arbetsmiljövecka - 43 procent av de kontrollerade arbetsplatserna brast när det gäller kvartsdamm och 16 procent när det gäller asbest.

Fackförbundet Byggnads låter årligen sina regionala skyddsombud genomföra skyddsronder med fokus på särskilda områden, 2016 var siktet inställt på kvartsdamm, asbest och kemiska hälsorisker.
Resultatet visar på betydande brister särskilt när det gäller kvartsdamm, meddelar Byggnads. Den som utsätts för kvartsdamm riskerar att få inflammerad och ärrad lungvävnad som i sin tur kan leda till bland annat KOL, silikos, och cancer.
Enligt Byggnads fanns det kvartsdammrelaterade brister på 255 av 592 arbetsplatser, 43 procent.
När det gäller

asbest genomfördes totalt 128 skyddsronder. På 16 av de kontrollerade arbetsplatserna (13 procent) fanns det brister – tillstånd saknades, det saknades skyltar eller slussar eller så hade medicinska kontroller hoppats över.
–Alla dessa brister är allvarliga. Föreskrifterna finns där för att skydda människors liv och hälsa och ska följas, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig på Byggnads, i ett pressmeddelande.
Byggnads framhåller att asbest är farligt, den som andas in asbest kan drabbas av mesoteliom, en obotlig cancer i lungsäckarna.
Sjukdomen drabbar nästan bara personer som varit i kontakt med asbest i sitt yrke påpekar Byggnads och uppger att 147 personer dog i mesoteliom i Sverige 2015, medan bara fem miste livet på byggarbetsplatser genom fall-, kläm-  och rasolyckor.
–Det är livsviktigt att arbetsmiljöplaner upprättas och följs på alla byggarbetsplatser. Men trots detta slarvas det en del, säger Ulf Kvarnström.
Trots att asbest totalförbjöds i början av 1980-talet ökar antalet cancerfallen kopplade till ämnet.
– En del av ökningen beror på att man arbetar på fel sätt, och utan skyddsutrustning, vid renoveringar av bostadshus, säger Ulf Kvarnström.
Byggnads lösning är att få in sina skyddsombud tidigt när en renovering planeras.
– Om våra skyddsombud får vara med och riskbedöma tidigt i processen finns mycket att vinna. Sedan måste också skyddsombudet kontrollera och vaka över att reglerna följs under arbetets gång, säger Ulf Kvarnström.
273 skyddsronder utfördes med avseende på kemiska hälsorisker, och där fick 75 arbetsplatser (27 procent) anmärkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093