23948sdkhjf

Höghastighetsbanorna på spåret

Regeringens nya direktiv innebär att både Ostlänken och sträckan Lund-Hässleholm byggstartas under nästa planperiod, Trafikverket ska dessutom se till att utbyggnaden sker på ett ”kostnadseffektivt” sätt när de nu tar sig an åtgärdsplaneringen.

Fredagen den 24 mars presenterade infrastrukturminister Anna Johansson de direktiv Trafikverket ska följa när de tar fram förslag för hur pengarna som regeringen anslog i höstens infrastrukturproposition ska användas under perioden 2018–2029.

Rent konkret pekar regeringen ut vissa projekt, för att kunna nå målet om nya stambanor för höghastighetståg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö vill regeringen se byggstart för sträckorna Järna–Linköping (Ostlänken) och Lund–Hässleholm under planperioden, Trafikverket får dessutom i uppgift att säkerställa att utbyggnaden sker på ett kostnadseffektivt sätt.
– Ett viktigt fokus för regeringens samhällsbygge är satsningar på järnvägen. Regeringens mål är att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm och Göteborg respektive Malmö bättre knyts samman med moderna och hållbara kommunikationer. Första sträckan i ett tänkt höghastighetssystem är Ostlänken mellan Järna – Linköping. Nu presenterar vi nästa tänkta sträcka: Lund-Hässleholm. En järnvägssträcka som både är viktig i sig själv och som en del i ett framtida höghastighetssystem, säger Anna Johansson i ett pressmeddelande.

Regeringens direktiv innebär också att Trafikverket ska prioritera infrastrukturåtgärder som underlättar bostadsbyggandet.
– Det finns stora samhällsvinster med en samordnad politik för bostäder och infrastruktur. När staten investerar i infrastruktur öppnas också möjligheter upp för nya bostäder. Den här potentialen vill regeringen ta tillvara på. Vi ger nu Trafikverket i uppdrag att väga in förutsättningarna för ett ökat bostadsbyggande vid prioriteringar kring infrastruktur, säger Anna Johansson.
Bostadsbyggnadsprojekt som påverkar prioriteringen ska uppfylla vissa kriterier, de ska till exempel ”präglas av hög genomförbarhet och tidsmässig koppling till det aktuella infrastrukturobjektet”.

Trafikverket ska också ta hänsyn till de transportpolitiska målen, de transportpolitiska principerna, fyrstegsprincipen och ett trafikslagsövergripande synsätt.
Även miljömålen ska spela roll, regeringen anmodar Trafikverket att till exempel se riksdagens kommande sektorsmål för transportsektorns utsläpp av växthusgaser som en viktig utgångspunkt.

Trafikverket kan nu påbörja sitt arbete, detsamma gäller för länsplaneupprättarna som får i uppgift att ta fram trafikslagsövergripande länsplaner för den regionala transportinfrastrukturen.
Senast den 31 augusti ska Trafikverket redovisa sitt förslag till nationell plan, länsplanerna ska redovisas i mitten av december och våren 2018 ska regeringen fastställa den nya nationella planen och de slutgiltiga ekonomiska ramarna för länen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078