23948sdkhjf

Så mycket är kommunen skyldig NCC

Mångmiljonbelopp i uteblivna betalningar i avtalstvisten mellan Ludvika kommun och storföretaget, enligt lokal media.
Under gårdagen rapporterade entreprenad.com om den avtalstvist som blossat upp mellan Ludvika kommun och NCC.

Tvisten gäller turerna kring det försenade bygget av en vattenledning mellan Östansbo och Grängesberg. Hösten 2013 upptäcktes vid kontroller fel på vattenledningen, som ursprungligen skulle ha varit klar att ta i bruk i början av 2014. Efter flera turer fram och tillbaka kom Ludvika kommun och NCC överens om att lägga en helt ny ledning. Detta arbete inleddes under våren 2016.

Till en början under hösten 2016 gick allt bra med provtryckningarna. Men i slutet av året upptäcktes återigen läckage och NCC avbröt då arbetena vid årsskiftet.

Enligt Avesta Tidning har kommunen framställt viteskrav på 95 miljoner kronor för det försenade arbetet, något som NCC menar är oskäligt och bolaget hotar nu att häva entreprenaden. De två parterna för fortfarande samtal, om dels lösningar för den krånglande vattenledningen, dels betalningsfrågan. Och just vad det gäller de ekonomiska aspekterna verkar kommunen och företaget stå långt ifrån varandra, rapporterar lokal media.

– För att vi inte ska häva avtalet måste vi även komma överens med kommunen om en ekonomisk uppgörelse för de arbeten som vi har utfört och inte fått betalt för, säger Maria Zimdahl, vice divisionschef på NCC Infraservice, i en kommentar till Dalarnas Tidning.

Enligt tidningens uppgifter har kommunen sedan i höstas valt att inte betala 15 fakturor från NCC. Totalt ska det handla om fakturor till ett värde av 74,6 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079