Dyrt men bra eller dyrt och dåligt?

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Delade meningar om OPS.

Är OPS ett bra sätt att driva innovation och öka produktiviteten i anläggningsbranschen? Eller är det ett slöseri med skattemedel? Åsikterna gick isär när branschen diskuterade privat finansiering av statlig infrastruktur.

Stockholm. Förr var det inget snack om saken, stora infrastruktursatsningar skulle finansieras av staten, staten stod även för projekteringen, utförandet och underhållet av statliga vägar och järnvägar.

Med tiden släpptes privata krafter fram både när det gäller projektering, utförande och underhåll, tanken var att konkurrens skulle leda till effektivare processer och högre kvalitet.

Fortfarande är det dock nästan alltid staten som står för finansieringen men OPS-lösningar har lyfts fram som ett tänkbart alternativ och frågan dryftades i mitten av mars på ett seminarium anordnat av VTI (Statens väg- och transportinstitut).

Jan-Eric Nilsson, professor emeritus på VTI, konstaterade inledningsvis att det är samhällsnyttan, inte finansieringsformen som ska styra prioriteringarna.

– OPS är ingen genväg till mer pengar för infrastrukturinvesteringar.

Han redogjorde också för innehållet i den statliga utredning som landade i bedömningen att OPS kan innebära effektivitetsvinster och där utredarna förordar ett svenskt försöksprogram.

– OPS-projekt håller ofta tidplan och budget under genomförandefasen, livscykelperspektivet förstärks, en långtgående riskdelning blir möjlig och det stimulerar innovationer när entreprenören får friheten att lösa en uppgift och leverera en funktion.

Det finns dock även argument mot OPS, till exempel blir det alltid dyrare.
– Svenska staten lånar i dag billigare än privata företag, långivare till staten bär inga projektrisker och avkastningskraven blir lägre.

Hans Lindblad, direktör på Riksgäldskontoret hade läst samma delbetänkande men förstår inte hur någon kan dra slutsatsen att OPS bör testas.

– Utredningen visar klart att OPS inte är någon genväg, privat finansiering är alltid dyrare och OPS är mindre transparent och svårare att följa upp.

Han noterar också att OPS kräver en hög statlig kompetens som inte finns i dag och att det saknas belägg för ökad effektivitet.

– Effektivitetsvinsterna ska kompensera för högre kostnader, högre transaktionskostnader, högre samhällskostnader men jag tror inte att privat finansiering kan åstadkomma detta.

Han ser inte heller några bevis för att privata pengar leder till effektivitetsvinster.

– Sedan 1993 har produktiviteten inte ökat ett dugg i den här sektorn samtidigt som inslaget av privat kapital har varit betydande.

Hans Lindblad finner det också anmärkningsvärt att eventuella vinster inte delas.

– Min slutsats blir: avstå från OPS.

Jan-Eric Nilsson höll med om att det inte finns några belägg för att OPS är effektivare, men återknöt till behovet av produktivitetsutveckling.

– Vi är en bransch som är sämre än de andra branscherna och då måste man börja fundera på vad man kan göra åt det. Detta är ett sätt att öppna dörren.

Skanskas vd och koncernchef Johan Karlström var inne på samma linje och konstaterade att anläggningsbranschen måste bli bättre på att leverera.

– Branschen jag kommer ifrån lider av för dålig produktivitetsutveckling, det är helt uppenbart och där har vi mycket att jobba med.

Med med det sagt noterar han att upphandlingsformer som mest går ut på lägsta pris inte driver innovation.

– Stora infrastrukturprojekt är sällan i tid och på budget, det beror på att det inte finns något incitament i kontraktsstrukturen för att lösa problem – alla väntar bara på order.

Underhållskostnaderna hålls ofta isär från investeringarna, Johan Karlström förordar att man i stället ser på livscykelkostnaderna.

– Man måste också titta på nya upphandlingsformer som skapar de här förutsättningarna.

OPS kan vara ett alternativ, förklarar han.
– Vi talar oss varma för OPS men vi tror inte alls att det passar alla projekt - vissa utvalda typer av projekt passar.

Skanska är en av få entreprenörer med erfarenhet av ett svenskt OPS-projekt: Nya Karolinska sjukhuset, ett bygge som fått en hel del stryk i debatten – Johan Karlström uppgav dock att han sällan känner igen sig i pressens beskrivning av NKS.

–  I det avtalet vi har med landstinget är det inte en dag försenat, bygget har levererats på exakt rätt tid, och inte en enda krona dyrare.

Han konstaterar dock att Skanska var ensam anbudsgivare, ett scenario han beklagar.

– Självklart är det besvärande att det bara var en anbudsgivare, för trovärdigheten är det viktigt med ordentlig konkurrens.

Han förordar ordentliga uppföljningar och hävdar att merkostnaderna som uppstår i de dyrare OPS-projekten kan hämtas hem om upphandlingsformen driver innovation som gör att projekt kan tidigareläggas och levereras i tid.
Han har också ett annat förslag.

– Ta fram en svensk OPS-modell där man drar nytta av statens billiga pengar och kombinerar det med privat kapital – det blir det bästa av två världar.

Fakta OPS

  • OPS står för offentlig-privat samverkan.
  • Begreppet syftar på en entreprenadform där staten och en privat aktör tecknar ett långsiktigt avtal där de delar på riskerna och där entreprenören, förutom att ta ansvar för projektering, byggande, drift och underhåll även ordnar finansieringen.
  • Utföraren får sedan betalt över tid, antingen direkt från staten och/eller från olika typer av användaravgifter (till exempel broavgifter).
  • I Sverige har vi hittills sett bara ett par OPS-projekt: Nya Karolinska sjukhuset samt Arlandabanan.
  • OPS har också lyfts fram som ett möjligt finansieringsalternativ i Sverigeförhandlingen, de förhandlingar som förs för att eventuellt hitta finansiering av höghastighetsbanor mellan Stockholm, Malmö och Göteborg.

 

Fotnot: Leveranstidningen Entreprenad har tidigare rapporterat om utredningen, i delbetänkandet ”Finansiering av infrastruktur med privat kapital” SOU 2017:13”, läs mer om det här.

—————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

 Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tunnlar för smidigare trafik

När den hittills största infrastrukturinvesteringen på Färöarna övergick till handfast anläggningsarbete var det NCC som höll i taktpinnen.

Ledare: Beklämmande subvention

Svensk premiär för 50 tons grovsorterare

Smidig kombimaskin

Premiär för ny generation grävskopor

Maskinexpo startskottet när Steelwrist släpper sin tredje generation grävskopor.

Veidekke rekryterar kommersiell avdelningschef

Götene Ufo köper skoptillverkning

Arkiv

Nästan hundra i Malmö

Brister i vägmarkeringsmaterial

Åtskilliga vägmarkeringsmaterial klarar inte kraven ens för den lägsta certifieringsklassen, enligt en nyligen presenterad studie från VTI.

Rolls Royce i japansk grävare

Rolls Royce-ägda MTU kliver in på den japanska grävmaskinsmarknaden genom motorleveranser till Katos nya 30-tonsgrävare i HD-serien.

Utökade sanktionsavgifter för maskiner

Arbetsmiljöverket skärper reglerna för nya maskiner, rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren.

Branschskolor ska lösa kompetensbrist

Hösten 2018 ska en försöksverksamhet med branschskolor kunna sättas i drift för att förbättra gymnasiernas möjligheter till yrkesutbildningar.

Delvator tar sikte på hjullastarmarknaden

Hitachi-återförsäljaren satsar på ökad försäljning av hjullastare och lanserar ny modell. Vd:n: "Tiden mogen att spetsa marknadsföringen".

Oflexibla kollektivavtal tvingar byggbolag att tacka nej

Mer än var femte företag inom byggbranschen uppger att man tackat nej till uppdrag på grund av kollektivavtalen, enligt en ny undersökning från Sveriges byggindustrier.

JM bygger nytt i Tyresö

Säkrare fäste utlovas

Rototilt har gått hårt fram för att ta fram sitt nya maskinfäste. – Vi har bokstavligen analyserat sönder olika maskinfästen på marknaden för att hitta en stark konstruktion.

"Håller tummarna för vanligt Maskinexpo-väder"

Efter förra årets regn och rusk under Maskinexpo ber arrangören extra mycket till vädergudarna inför 2017 års event.

NCC planerar för nya Solnakvarter

En helt ny stadsdel med både kontor, bostäder och restauranger planeras i Solna. – Nu hoppas vi på att snart få sätta spaden i backen.

Enklare och säkrare barriär utlovas

Inga klämda fingrar med ny vägavstängningsutrustning.

Grönt ljus för miljardsatsning

Nytt nummer ute!

Nu är Leveranstidningen Entreprenad nummer sju ute!

"All time high" för Markona – spränger 500-miljonersvallen

Rekordomsättning för Uppsalaföretaget.

Lastmaskin gjorde succé – sålde slut rekordfort

Den mellanstora lastmaskinen Swekip 3080 hade premiär på Maskinexpo förra året. I år lanserar företaget en maskin som är betydligt mindre – även prismässigt.

Ökande antal maskinstölder

Mer borrning till lägre kostnad

Video: Drönare ökar säkerheten i gruvan

Kontraktsbråket: NCC häver avtalet med Ludvika kommun

Reportage: Mannen utan maskin

Dyrt men bra eller dyrt och dåligt?

Veckans konkurser – vecka 15

Nya landmärket certifieras i hållbarhet

Neglingedepån rustas upp

Arbetsmiljön på gruvföretag kritiseras

Dansk offertsajt sprider sig till Sverige

Anrikt anläggningsföretag i konkurs

Ny väghyvel från Ystamaskiner

Se alla Företagens egna nyheter

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 26 - 27 april

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 26 - 27 april

Ny färg- samma styrka

Eigenbrodt byter logotyp och grafisk profil

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 26 - 27 april

Säkerhetsgrindbrytare via ProfiNet & ProfiSafe!

Våren är här – testa SmartDok gratis

Kalibrerad 3D vision från Cognex.

Maskino och Engcon ska utse Sveriges bästa grävare

Marimi blir servicepartner till Mählers i Stockholm

TR electronic + Bernstein AS-i = SANT

TR electronic presenterar världens mest flexibla visionsystem!

Joakim Grenehed ny chef i Göteborg på Metso inom Flow Control

Nollvision för att göra byggplatsen till en säker arbetsplats.

Nollvision för att göra byggplatsen till en säker arbetsplats.

Arema Rental växer och utökar med nya säljare

TR Electronic Nordic på Automation Syd 29–30 mars 2017. 

Nya Lokotracker och LCS-avtal ökade kundens produktion med 30%

Perfekt system för våra 10 anställda!

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 22 - 23 mars

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefte...

Maskinvisningsdagar

MX-1000, visionuppgradering för smartphone!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam.

Ny konkross från Metso: Metso MX™

Sänd till en kollega

0.16