23948sdkhjf

Misstänkta brott i branschen

Över 100 tips till Fair Play Bygg.

Fair Play Byggs första årsrapport är klar: 106 tips om brottslighet i byggbranschen kom in, 42 av dessa lämnades över till myndigheterna som tagit tag i flera av fallen.

Fair Play Bygg tar emot tips om brottslighet i byggbranschen, fördjupar och kompletterar tipsen samt lämnar över kvalificerat underlag till olika myndigheter. Nu är första årsrapporten klar och totalt kom det in 106 tips förra året, varav 42 lämnades vidare till myndigheter.

De flesta tipsen som gick vidare handlade om misstänkt svart arbetskraft, och, enligt Fair Play Bygg, har Skatteverket nyligen nystat upp en stor härva med dessa tips som underlag – ett ställningsföretag ska betala 3,7 miljoner kronor för obetalda skatter och har fått ställningsmaterial på över två miljoner kronor beslagtagna av Kronofogden.

Enligt Fair Play Bygg har inkomna tips också lett till att Ekobrottsmyndigheten nu genomför ”minst en förundersökning i ett omfattande ärende”. Även Polisen och Arbetsmiljöverket samt en kommun i Stockholms län ska ha fått tips av Fair Play Bygg. 

– Några av tipsen gäller att byggnadsarbetare bor i industriområden vilket enligt räddningstjänsten är direkt farligt eftersom brandskyddet inte är anpassat för boende.

Det är dessutom olagligt att bo i industrilokaler, säger Peringvar Östblom, Fair Play Byggs arbetsgrupp, i ett pressmeddelande.

Fair Play Bygg är ett samarbete mellan Byggnads Stockholm-Gotland och Stockholms Byggmästareförening och startades för att minska kriminaliteten i byggbranschen.

– Vi ser ju hur arbetstillfällen glider våra medlemmar ur händerna när seriösa företag konkurreras ut av kriminella och oseriösa företag. Vi vill ha en bransch i ordning och reda och det vill Stockholms Byggmästareförening också. Därför är det bra att vi gör det här gemensamt, säger Lars Holmström, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland i ett pressmeddelande.

– Ett företag som inte följer gällande spelregler kan ge ett lägre pris och konkurrerar därigenom på andra villkor än de som gör rätt för sig. Det vill vi komma till rätta med genom Fair Play Bygg och vårt samarbete med Byggnads Stockholm Gotland, säger Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125