23948sdkhjf

Mutanklagelser mot Trafikverket

Personal på Trafikverket ska ha mutats med gåvor eller pengar för att de skrivit kontrakt med olika entreprenörer, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda.
Flera namngivna anställda på Trafikverket anklagas för att ha tagit emot mutor, avslöjar tidningen Örnsköldsviks Allehanda .

Enligt tidningens källor kommer anklagelserna från två företagare som under många har gjort affärer med det statliga verket.

Bland annat vittnar Kjell Bohnhorst, vd på norska Visafo som utför vägarbeten på entreprenad, att en anställd på hans företag fick sparken sedan det visat sig att han delat ut gåvor till anställda på Trafikverket.

"Mig veterligt blev de inte anmälda"
Enligt Örnsköldsviks Allehandas uppgifter ska den anställde på Visafo ha köpt bland annat Ipads och mätutrustning, värde cirka 250 000 kronor, som sedan delades ut till nyckelpersoner på Trafikverket. Personerna på Trafikverket satt på positioner som gjorde att de kunde hjälpa eller motarbeta företag som ville ha kontrakt som entreprenörer, skriver tidningen.

– Jag hade ett möte på Arlanda med de här två personernas chef på Trafikverket. Chefen frågade mig om jag tyckte vi skulle gå vidare och anmäla de här två. Jag svarade att det inte var upp till mig att bestämma. Mig veterligt blev de inte anmälda. Det hände i alla fall ingenting efter det här samtalet, berättar Kjell Bohnhorst för Örnsköldsviks Allehanda.

Gav 100 000 i kontanter
En annan företagare, som vill vara anonym, vittnar för tidningen också om mutor i form av pengar. När hans företag agerade underentreprenör till verket, betalades 100 000 ut i kontanter som tack för kontraktet.

– Vid två tillfällen fick jag lämna över kuvert med 50 000 kronor i kontanter till en anställd på Trafikverket. Han frågade bara "var är mitt kuvert". Sedan kom han ut till vägarbetet när vi höll på att jobba och hämtade kuvertet, säger företagsledaren.

Trafikverkets presskommunikatör Beisi Sundin säger till tidningen att hon är förvånad över anklagelserna. Trafikverket känner inte igen sig i beskrivningen av en kultur där mutor är förekommande.

– Jag har arbetat väldigt länge på det som tidigare var Banverket och nu heter Trafikverket, och aldrig hört något sådant här tidigare. Jag tror att det är rykten och osanningar. Vår kultur är att inte ta emot mutor, inte ens små gåvor i form av till exempel julpresenter. Men naturligtvis ska vi gå vidare och se om det finns någon sanning i det här, säger Beisi Sundin till tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078