23948sdkhjf

Första utländska totalentreprenören startade utan kollektivavtal

Tulcon blev det första utländska företaget att vinna en offentlig upphandling för totalentreprenad, men bygget startade utan kollektivavtal, rapporterar lokala medier.
Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (Sabo) såg att kommunala bostadsbolag knappt får några anbud när de ska bygga hyresrätter. Det ledde till att man började etablera kontakt med utländska byggbolag för att hitta någon som kunde utföra arbetet.

Det första tydliga resultatet av den satsningen syns i Skåne, där polska företaget Tulcon blev det första utländska mindre byggbolaget som vann en totalentreprenad på bostäder hos ett kommunalt bolag. Priset på 15 890 per kvadratmeter, exklusive moms, var cirka fem och en halv miljon lägre – eller drygt 13 procent lägre – än det svenska bolagets anbud.

Arbetet inleddes i januari i år, men trots att fackförbundet Byggnads träffat det polska företaget flera gånger har man inte kunnat teckna kollektivavtal för de polska byggarna, skriver P4 Kristianstad.

Enligt ombudsmannen Joakim Frank kan kombinationen av en utländsk entreprenör och avsaknad av avtal innebära att man inte har kontroll över arbetsvillkoren.

– Risken är att vi inte kan säkerställa att man betalar ut rätt löner och ersättningar och vi har också svårt att följa upp att man betalar skatt, att det kan bli blir svarta pengar. Vad jag kan se har man inte ställt några som helst krav i den här upphandlingen, säger han till P4 Kristianstad.

I förra veckan blev det polska företaget medlemmar i Sveriges byggindustrier, arbetsgivarnas organisation. Enligt Ulf Bengtsson, vd för beställande bostadsbolaget Treklövern, vet han inte vad arbetarna tjänar men har fått höra att de de uppfyller kraven enligt svenskt kollektivavtal.

Anledningen till att man inte ställde krav på avtalsenliga löner eller andra arbetsvillkor för byggarna när kontraktet skrevs beror mycket på bristen av byggbolag, menar han.

– Vi försöker använda de regler och avtalsmöjligheter som finns inom lagen för offentlig upphandling. Vi behövde en entreprenör utifrån, någonstans där det fanns resurser. Det andra måste vi lösa helt enkelt. Vi har tagit på oss att gå i bräschen, säger Ulf Bengtsson till P4 Kristianstad.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093