23948sdkhjf

Maskinexpo – en långkörare här för att stanna

Entreprenad.com har pratat mässans framtid med Maskinexpos marknadschef Carina Tegelberg.
Med över 30 år på nacken har Maskinexpo blivit synonymt med entreprenadbranschen. Ska man tro på ett av evenemangets ansikten utåt, marknadschefen Carina Tegelberg, kommer Maskinexpo även att stå sig starkt i framtiden. Detta trots hårdnad konkurrens från andra mässor runtom i landet.

– Maskinexpo är så starkt etablerat. Vissa av företagen har varit utställare hos oss sedan starten 1983, säger hon.

"Tydligt att det behövs entreprenadmässor i Stockholmsregionen"
Förra året arrangerade Maskinleverantörerna (ML) sin egen mässa, Svenska Maskinmässan, för allra första gången. Arrangemanget på Solvalla, en vecka efter Maskinexpo, kunde summeras som en stor succé. Carina Tegelberg beskriver känslan kring den ökade konkurrensen från den närliggande mässan som tudelad.

– Det är roligt att det är så tydligt att det behövs entreprenadmässor i Stockholmsregionen. Men jag tror att valsituationen gjorde både besökare och utställare lite konfunderade, säger hon och fortsätter:

– Om du bor i närområdet är det givetvis fantastiskt att kunna gå på två mässor på så kort tid. Men i och med att vi är en så stor mässa har vi besökare och utställare från hela landet, och även internationellt. Den kategorin av besökare var givetvis tvungen att göra ett val; "vad är det jag ska handla i år och vad vill jag titta på?".

Åt mässorna på varandra?

– Absolut, det tror jag att båda mässorna kände av. Jag tror också att valet blev särskilt svårt för utställarna. Antingen valde man ena mässan, och riskerade då att missa en del besökare. Eller så dubblerade man, men fick då samtidigt lägga ut kostnader för två monterytor och två transporter, samt personal.

Svenska Maskinmässan kommer att arrangeras vartannat år. Under förra hösten lämnade ML beskedet att under mellanåret, 2017, kommer branschorganisationen att stödja Maskinexpo. För Carina Tegelberg och hennes kollegor var det ett mycket välkommet beslut.

– Det är alltid en kvalitetsstämpel när ML går ut så tydligt och gör ett val. ML:s medlemmar är såklart en väldigt viktig målgrupp för oss som arrangör.

Tror på självsanering i mässbranschen
I konkurrens med det ökande antalet regionala mässor menar marknadschefen att Maskinexpo står sig starkt. Hon spår att mässbranschen överlag kommer att sanera sig själv framöver.

– De senaste fem åren har vi sett flera nya mässor. Hade alla de kommit samtidigt tror jag att vi hade fått se en snabbare sanering. Men i och med att de kommit någon eller några i taget, så har den processen blivit längre.

– När utställare prövar en ny mässa, på en ny ort, är det ofta nyhetens behag som lockar. Men det vi i regel ser sen är att när de väl utvärderat, ja då återvänder de till "mamma i Stockholm".

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062