23948sdkhjf

Arbetsmiljön på gruvföretag kritiseras

Arbetsmiljöverket har upptäckt flera brister gällande kvartsexponering hos gruvföretaget Dragon Mining i Storuman i Västerbotten.
Arbetsmiljöverket gjorde i början av mars en inspektion hos gruvföretaget Dragon Mining i Storuman och upptäckte då brister gällande kvartsexponering, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

”Ni har mätinstrument som larmar i händelse av överskridande nivåer av vätecyanid. Sådana instrument brukar även samla upp data som visar gaskoncentration och larm. Det framgick inte vid inspektionen vilka skyddsåtgärder och rutiner ni har för om gränsvärderna överskrids." , skriver myndigheten i sin anmälan.

Utredning pågår
På gruvföretaget är man fullt medveten om situationen, men Sverigechefen Tom Söderman anser att det var märkligt att det påpekades i efterhand och inte vid besöket.

– I samband med inspektion påpekades det inte och sen fick vi ytterligare information i efterhand. Vi har utfört mätningar på kvartsdamm där det visat att vi inte har några förhöjda halter. Vi har inte en normal drift i anläggningen just nu om man jämför med en gruva. Vi krossar inte berg, säger han till SVT Västerbotten.

Tom Söderman hänvisar till en ny förordning för kvarts som kom 2015 där man inte får överstiga halterna med tre procent, och uppger att Dragon Mining just nu utreder för att se vad som gäller, skriver SVT.

Noggranna hälsokontroller
Arbetsmiljöverket har efter inspektionen även anmärkningar på både företagets riskbedömning av vilka åtgärder som ska vidtas vid kvartsexponering och två punkter gällande hälsokontroller för de anställda som utsätts för kvartshaltigt damm, skriver SVT.

Enligt Sverigechef Tom Söderman är detta något man redan tagit sig an, vilket man kommer vara tydlig med i sitt svar till myndigheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062