23948sdkhjf

Mer borrning till lägre kostnad

Ett batteridrivet ortdrivningsaggregat lanserades nyligen av Sandvik som lovar användaren bättre produktivitet, minskade driftskostnader, förbättrad miljö och ökad säkerhet.

Enkel, flexibel och säker laddning utlovas när Sandvik nu lanserar DD422iE, ett ortdrivningsaggregat med inbyggt batteri och elektrisk drivlina. Till att börja med används ett batterikoncept baserat på natriumnickelklorid-teknik som beskrivs som mindre brandfarlig och säkrare för underjordsbrytning än andra alternativ.

Gruvans befintliga elektriska infrastruktur kan användas för att ladda batteriet under borrcykeln. När riggen kör i nedförslutning kan även den energi som alstras av bromssystemet användas för laddning. Det innebär att batteriet i allmänhet är så pass välladdat att konsekvenserna av ett strömavbrott blir förhållandevis små, om ens märkbara. Vid behov kan batteriet till och med kompensera svaga elnät vid begränsad elförsörjning.

Om aggregatet utrustas med tillvalet multi-voltsystem kan kunden flytta maskinen mellan olika arbetsplatser med nätverk från 380 till 1 000 volt, vid både 50 och 60 hertz.

Som tillval finns en enkel och automatisk skanningsprocess som använder sig av roterande 3D-laserskanning för att positionera borraggregatet. 3D-skannern mäter vinklar och avstånd runt maskinen och jämför dem med tidigare skanningar i minnet för att hitta rätt position med perfekt precision. Det behövs bara en knapptryckning, antingen från hytten eller från en fjärrkontroll, så startar den automatiska navigeringen – enligt tillverkaren med stora tidsbesparingar i varje borrcykel.

3D-skannerns uppgift är att analysera över- och underberg och hjälpa till vid optimering av borr- och sprängcykeln för en korrekt profil. Detta säkerställer att den sprängda tunneln eller orten hamnar så nära den planerade layouten och storleken som möjligt. 3D-skanningen analyserar sprängningsresultatet och vidarebefordrar information kontinuerligt.

Enligt tillverkaren kan användaren se resultat i form av ökad noggrannhet, minskade cykeltider och i slutänden mer borrning till lägre kostnad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078