23948sdkhjf

Byggherrar lovar arenor i utbyte mot kommunal mark

Konsortium presenterade lösning för arenafrågan i Göteborg. Flera nya sportanläggningar och tusentals bostäder i nytt förslag.
Entreprenad.com har tidigare berättat om att flera större byggherrar, fastighetsägare och arkitekter har gått samman för att bygga en ny multiarena i Göteborg – som därmed skulle ersätta gamla Scandinavium.

På en presskonferens under tisdagen presenterade företagsgruppen, som går under namnet "Plats för Göteborg" , sitt förslag närmare, rapporterar Göteborgs-Posten (GP).

Gruppens lösning för det så kallade evenemangsområdet i Göteborg, ytan mellan Nya Ullevi och Svenska mässan, innehöll flera delar. Aktörerna vill bygga ett nytt Scandinavium, ett nytt Valhallabad, en ny Lisebergshall och tre nya mindre arenor, skriver GP. Förslaget innehöll även satsningen på tusentals nya bostäder i området.

– Vi har funnits länge i Göteborg, tror på Göteborg och vill fortsätta verka här. Förslaget har vi arbetat fram under ett år och vi tror att detta behövs för stadens tillväxt, sade talespersonen Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam, enligt GP.

Grundbulten i förslaget är också att kommunen ger konsortiet byggrätt på 500 000 kvadratmeter mark. Som motprestation får kommunen arenorna av företagen.

Initiativet är i en mycket tidig fas, konstaterar konsortiet på sin hemsida. Flera beslut kvarstår att fattas av Göteborgs stad och det är därför svårt att i nuläget uppskatta datum och insatser för påbörjandet av projektet. Men en uttalad önskan från företagen är att en ny arena ska stå klar 2025 – 55 år efter Scandinaviums invigning.

I "Plats för Göteborg" ingår Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter, Wallenstam, Semrén & Månsson, White, Wingårdhs och Sweco.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063