23948sdkhjf

Ledning i kretsloppets tjänst

En 23 kilometer lång ledning för fjärrvärme ska binda samman en produktionsanläggning för biogas, el och värme vid Högbytorp med Säbyverket i Järfälla kommun.

Vid Ragnsells kretsloppsanläggning i Högbytorp, väster om Stockholm, hanteras årligen i runda tal 700 000 ton avfall av allehanda slag. Till stora delar handlar det om avfall som kan omvandlas till användbara energiformer. Företaget har samarbetat med Eon sedan hösten 2013 då energibolaget övertog mark i anslutning till kretsloppsanläggningen. Redan i dag utnyttjas gas som bildas i områdets deponi till att värma upp såväl anläggningen som det närliggande samhället Bro, men ambitionerna är betydligt större än så. Eons officiella ståndpunkt är att all energi ska komma från återvunna eller förnybara källor år 2025.

Nu avser Eon att bygga en anläggning som ska producera biogas, el och värme av restprodukter som inte går att återvinna. Enligt företaget kommer anläggningen i Högbytorp när den är i full drift att öka produktionen av förnybar och återvunnen energi i Stockholmsområdet med 50 procent.

En ceremoniell sprängning markerade nyligen att projektet, som är en av Eons hittills största satsningar i Sverige, satts igång.

Biogasanläggningen ska stå klar 2018 och kraftvärmeanläggningen 2019 och i denna investering på 2,5 miljarder kronor ingår en 23 kilometer lång fjärrvärmeledning från Högbytorp till Järfälla, säger Stefan Håkansson vd för Eon Värme.

Fjärrvärmeledningen som ska knyta an till Säbyverket kommer att byggas av Svevia i ett uppdrag värt cirka 203 miljoner kronor. Arbetet inleds i dagarna med beräknat färdigställande i juni 2019. Redan i april 2019 ska dock ledningen vara färdig att tas i drift.

– Huvuddelen av sträckan går under åkermark och Enköpingsvägen, men även genom skog och under lokalgator. Vid två platser ska ledningen borras under järnvägsspåren på Mälarbanan och vid Stäketsundet går ledningen under vattnet, säger Carolina Detterfelt, arbetschef på Svevia.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125