23948sdkhjf

"Kanske det som är entreprenörskapets innersta väsen"

Daniel Smedenman, vd Maskin Mekano, skriver om entreprenörskap och att våga ta kalkylerade risker.
Under rubriken Direktkontakten låter vi verksamma inom entreprenadbranschen framföra sitt budskap, sina funderingar eller filosofera rent allmänt för läsekretsen av Direktkontakt Entreprenad och entreprenad.com:s läsare.

I fjärde numret för året kommer insändaren från Daniel Smedenman, vd Maskin Mekano.


.....................................................................................

Många varumärken har genom åren blivit synonyma med ett helt produktsegment. Vi säger till exempel ”Plexiglas” till all genomskinlig akrylplast trots att det bara är ett av många varumärken. Vi kallar alla scootrar för ”Vespa”, och oavsett vad det är för varumärke på bomullspinnarna så kallar vi dem ändå för ”Topz”. Just ”Topz” har till och med blivit ett verb, på nyheterna kan vi då och då höra att polisen har topsat någon.

Entreprenör-varumärket för vår bransch har också fått en breddad betydelse de senaste åren, inte minst beroende på att vi använder så mycket amerikansk managementlitteratur på våra högskolor och universitet. Men likafullt är det en intressant utveckling. Att bli en entreprenör är idag en dröm för många unga och det finns undersökningar som indikerar att uppemot hälften av alla unga svenskar kan tänka sig att driva eget.

En entreprenör är idag en företagsam person i största allmänhet, gärna djärv och orädd, en person som ser möjligheter där andra ser problem. Kanske finns det också ett inslag av snabbhet. En entreprenör ser möjligheten tidigare än de flesta andra. Men det som verkligen utmärker entreprenören är handling. Att göra något. Att våga ta en kalkylerad risk. Det viktiga är att komma iväg åt rätt håll, kursen kan alltid fin korrigeras efter hand.

På Maskin Mekano är vi stolta över att få jobba med många kunder som är verkliga entreprenörer i denna dubbla bemärkelse. Människor som är extremt drivna och skickliga i sin yrkesutövning som entreprenörer, men också lyhörda för de möjligheter som öppnar sig på marknaden. De använder det nätverk som de naturligt får genom sina många kundkontakter till att bredda verksamheten. Inte sällan går breddningen åt fastighetsförvaltning och olika former av uthyrning. Dessa entreprenörer har en erfarenhet av att projektera som gör att de kan ta fram lösningar som reducerar risken för andra, och självklart ta betalt för det. Och kanske är det det som är entreprenörskapets innersta väsen – att våga ta en kalkylerad risk. Inte för att man är vårdslös eller lättsinnig utan för att man vet att man kommer att göra allt för att lösa situationen. Och gör man inte det så reser man sig och försöker igen.

Daniel Smedenman, vd Maskin Mekano

Artikeln är en del av vårt tema om Direktkontakten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078