23948sdkhjf

Ett av fyra byggföretag: nödvändigt att fuska

Var fjärde byggarbetsgivare upplever det som ett måste att bryta mot säkerhetsregler att för att kunna konkurrera, visar en undersökning som Arbetsmiljöverket gjort.
Frågorna i undersökningen handlar om vad arbetsgivarna har för uppfattning om attityder och beteenden inom deras egen bransch vad det gäller att konkurrera genom att bryta mot regelverk på arbetsmarknaden.

De branscher som deltagit är bygg, transport, hotell- och restaurang samt verksamheter inom lant- och skogsbruk. Bland de tillfrågade sticker bygg- och transportbranscherna ut, där ett av fyra företag svarat att det är nödvändigt att bryta mot regler för att kunna konkurrera.

– Det ligger ett stort ansvar på oss myndigheter, arbetsmarknadens parter och enskilda arbetsgivare att påverka situationen. Vårt mål är att risken för upptäckt ska öka, säger Kicki Höök som leder arbetet mot osund konkurrens på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Av undersökningen framkommer också att risken för upptäckt spelar stor roll om regler efterlevs eller inte. Fyra av tio tillfrågade gör bedömningen att upptäckrisken är låg. Det handlar om att betala svarta löner, bryta mot regler om arbetsmiljö, låta arbetstagare arbeta för mycket övertid samt ha arbetstagare utan giltigt svenskt arbetstillstånd.

– Undersökningarna visar att ökad kontroll behöver gå hand i hand med information om konsekvenserna för individen, företaget och hela samhället att inte följa regler, säger Kicki Höök.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063