23948sdkhjf

Maskingigant bildas efter fusion

John Deere köper Wirtgen-gruppen och bildar det som förmodligen blir världens tredje största tillverkare av entreprenadmaskiner.

Förvärvet kompletterar verksamheten med vägmaskiner och stärker dessutom närvaron på en mängd lokala marknader runt om i världen.

Kartan över världens största tillverkare av entreprenadmaskiner är på väg att ritas om i och med att amerikanska John Deere förvärvar tyska Wirtgen-gruppen. Därmed bildas en gigant som storleksmässigt torde hamna närmast efter Caterpillar och Komatsu.

Övertagandet är det senaste i en lång rad av förvärv som inneburit en märkbar global konsolidering bland tillverkare av maskiner och utrustning för i första hand vägbyggnad och vägunderhåll. Några exempel är Caterpillars övertagande av Bitelli, franska Fayat som numer innefattar bland annat Bomag, Marini och Dynapac samt Volvo, vars vägmaskiner tidigare pryddes med varumärken som ABG, Ingersoll-Rand och Blaw-Knox. Med John Deeres förvärv av Wirtgen medföljer även starka varumärken som Hamm, Vögele, Benninghoven med sina asfaltverk och Kleemanns krossar.

För John Deere är förvärvet klockrent i flera avseenden. För många är företagets gulgröna maskiner synonyma med lant- och skogsbruk, men verksamheten inom bygg- och anläggning är så pass omfattande att det räcker till en placering bland världens tio största tillverkare, betydligt större än exempelvis JCB.

Nu kompletteras verksamheten med världens största tillverkare av vägmaskiner. För cirka 4,6 miljarder euro medföljer cirka 8 000 anställda och försäljning i mer än 100 länder, vilket även bidrar med andra plusvärden till den nya ägaren.

– Förvärvet förstärker bland annat våra möjligheter till global spridning av våra entreprenadmaskiner och förbättrar vår närvaro på tillväxtmarknader. Investeringar i infrastruktur och transportprojekt har ökat snabbare än inom övrig byggindustri och tenderar att bli mindre påverkade av konjunkturcykler. Vägar är en förutsättning för både reparationer och återuppbyggnader och det finns en global insikt om att infrastrukturen måste prioriteras, säger Max Guinn, som basar för John Deeres division för bygg och skog.

Koncernchefen Samuel R Allen betonar att förvärvet ligger helt i linje med företagets strategi som bland annat innebär fortsatt tillväxt inom såväl bygg- som lantbruksverksamheten. Inte minst värdesätter han Wirtgens globala nätverk för försäljning och service som ger John Deeres befintliga produktprogram tillgång till nya kunder, nya marknader och nya geografiska områden.

Företagsledningen ser stora positiva samordningsmöjligheter med avseende på bland annat tillverkning, komponentsamordning och distribution. Budskapet är dock att verksamheten i den förvärvade koncernen i praktiken ska fortsätta som tidigare i det mesta från personal, via produktion till varumärken och distribution. Även den befintliga företagsledningen har, enligt uppgift, förbundit sig att vara kvar, i varje fall fram mot årsskiftet.

I och med försäljningen lämnar familjen Wirtgen ett livsverk som byggts upp av två generationer. Nu står det klart att arvet inte går vidare. Den generation som skulle kunna fortsätta verksamheten är helt enkelt för ung för att kunna axla ansvaret inom rimlig tid.

Jürgen Wirtgen säger i en kommentar att han är övertygad om att det än så länge familjeägda bolaget i och med den nya köparen kommer att ha en tryggad framtid – i många år. Samma uppfattning har Stefan Wirtgen. De båda har delat chefskapet i koncernen sedan 1997.

– När vi tittade in i framtiden valde vi speciellt John Deere som köpare på grund av en långvarig respekt för företaget och övertygelse om att de kommer att säkra en framgångsrik framtid för Wirtgen-gruppen, inklusive personalen, säger Stefan Wirtgen.

De båda företagsledarna har hur som helst lagt en stabil grund för framtiden. 2016 slogs alla tidigare rekord med en omsättning kring 2,6 miljarder euro och förhoppningen är att kunna passera tre miljarder euro redan i år. Dessutom har orderböckerna vuxit med cirka 58 procent det senaste året samtidigt som produktionslinjerna för de fem varumärkena går för fullt.

Och tron på framtiden är obruten. Budskapet är att fusionen knyter samman två globala marknadsledare, något som kommer att ge en konkurrenskraftig position på marknader över hela världen.

Förhoppningen är att ägarbytet ska vara helt genomfört under innevarande år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188