23948sdkhjf

90 000 ton asfalt från Boliden till länsgränsen

Sammanlagt omfattar arbetet en väg som är 60 kilometer lång.
De kommande tre åren ska Svevia förbättra standarden på väg 95 från Boliden, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Flera delsträckor ska åtgärdas under de de tre åren. Tanken är att höja trafiksäkerheten och förbättra framkomligheten.

– Det är ett vägförstärkningsuppdrag. Det betyder att hela sträckan genomgår en ordentlig förbättring. Sträckor med dålig bärighet grävs ur och byggs upp igen med nytt material. Vägtrummor och diken ses över och renoveras vid behov. Sedan lägger vi på ny asfalt, säger Bengt-Olov Forsberg på Svevia.

Vägen från Boliden upp till Norrbottens länsgräns belastas hårt av malmtransporter, därför finns ett behov av att renovera vägen.

– Slitage i form av tung trafik är en orsak till att vägkroppen slits ner. Andra parametrar som påverkar vägstandarden är klimat och nederbörd men även olika markförhållanden som kan skifta på en vägsträcka beroende på hur den omgivande geografin ser ut. Vi kallar det för vägkropp vilket är ett bra begrepp då vägen faktiskt är lite som ett levande väsen som påverkas av åren som går, säger Bengt-Olov Forsberg.

Sammanlagt ska en väg som är 60 kilometer lång åtgärder. Det uppges handla om ett arbete där totalt 90 000 ton asfalt läggs ut. Kontraktet är värt 80 miljoner kronor.

Svevia räknar med att allt arbete ska vara klart under hösten 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094