23948sdkhjf

Byggnads larmar: större risker under semestern

Sveriges byggindustrier: Deadlines får inte gå före säkerheten.
I en undersökning bland fackförbundet Byggnads förtroendevalda svarar hälften att det kommer saknas skyddsombud under semestern.

– Det finns enligt vår undersökning inte skyddsombud på plats i samma utsträckning som vanligt. Skyddsombudens roll är avgörande i de riskbedömningar som behövs göras på arbetsplatsen. På sommaren bemannar man upp med personal som inte har så stor erfarenhet och kanske inte är så trygga med rutinerna. Det påverkar också, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm till Building Supply.

Building Supply har pratat med Berndt Jonsson som är projektledare för "En säker arbetsplats" på arbetsgivarorgnisationen Sveriges byggindustrier. När vi pratade med honom hade han inte tagit del av Byggnads undersökning.

– En av de stora riskerna är ju att det drivs utan att man har fokus på rätt frågor när man gör riskbedömningar. Så det kan mycket väl vara så att det finns en förhöjd risk när inte ordinarie ledning är på plats. Det är klart att skyddsombuden är viktiga, men man ska inte förstora deras roll. Det är inte motorn i arbetsmiljöarbetet, det är ju arbetsgivarens organisation, säger Berndt Jonsson.

Han håller med om att skyddsombuden har en viktigare roll på arbetsplatser som inte fungerar så bra. Och att de måste få möjlighet att utföra sitt arbetsmiljöarbete på ett bra sätt.

– Är de på ett ställe som är dåligt och som inte fungerar som det ska, då är ju skyddsombud än viktigare. Men på de allra flesta arbetsplatser är skyddsombuden ett bra stöd för att arbetsgivaren att systematisk förbättra sitt arbetsmiljöarbete, säger han och fortsätter:

– Arbetsgivarens egna kunskaper och engagemang i frågorna är ännu viktigare. Det fattas väldigt många skyddsombud i både bygg- och anläggningsbranscherna. Men det gäller också att de är aktiva och får en bra roll.

Johan Lindholm på Byggnads påpekar att arbetsgivarna har ansvaret för säkerheten, särskilt nu under semestertiderna.

– Det är arbetsgivarens skyldighet att se till att de anställda har tillräcklig kunskap och erfarenhet för att kunna arbeta på ett säkert sätt. Våra medlemmar gör vad de kan under de förutsättningar de får, det är jag övertygad om. skriver han.

Från arbetgivarnas håll påpekar man att det satsas mycket på insatser för arbetsmiljö och säkerhet. Speciellt på lång sikt.

– Vi som branschorganisation har en jättesatsning på arbetsmiljö som pågått i flera år. Och nu sammanfaller den som du säger med en högkonjunktur. Det är klart vi fokuserar på hur viktigt det är att jobba med frågorna systematiskt och att de som driver arbetena har tillräckliga kunskaper. Jag vill påstå att merparten av våra medlemsföretag jobbar så. Säkerhetskulturen är absolut viktigast och det behövs engagerade medarbetare för att bygga en sån kultur.

Några specifika kortsiktiga lösningar har inte Berndt Jonsson. Däremot påpekar han att det är a och o att säkerheten går först, även när stressen är som mest påtaglig.

– En avgörande faktor för om olyckor sker är ju stress. Det finns en anledning att tro att byggen som är igång under semester har bråttom med leveransen, säger han.

Vad säger ni om hur man ska arbeta med det nu i det korta perspektivet?

– Det är naturligtvis viktigt med säkerhet först i arbetsberedningarna. Vi får inte tänka: att på måndag ska vi vara klara och ni gör som ni vill. Vi måste tänka: På måndag ska vi vara klara, hur kan vi göra det på ett säkert sätt?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063