23948sdkhjf

Vartannat företag utsatt för drivmedelsstölder

Nära hälften av Maskinentreprenörernas medlemsföretags drabbades 2016, men bara 45 procent av dessa polisanmäldes.
Maskinentreprenörerna presenterade en rapport under Almedalsveckan där det visar sig att hälften av alla medlemsföretag har drabbats av dieselstölder under 2016. Ett stort antal av dessa anmäls inte, skriver Maskinentreprenörerna i ett pressmeddelande.

– Vi visste att drivmedelsstölder är ett stort samhällsproblem, men det är ännu värre än vi trodde. 49 procent av de tillfrågade företagen drabbades av stölder under 2016, sa ME:s vd Hampe Mobärg under presentationen.

Att stölderna inte anmäls blir ett problem för polisen som får svårare att kartlägga brottsligheten.

– Stulen diesel är en handelsvara för de internationella brottsnätverken, den säljs utomlands och bidrar till att finansiera nätverkens narkotikatrafik. Den som inte anmäler stölderna bidrar till den organiserade brottsligheten. Om vi inte får veta att stölderna sker, kommer de inte in i statistiken och då är det svårt för oss att agera eftersom vi inte ser dem, förklarade Magnus Sjöndin från Polisens Underrättelsegrupp Gotland.

Svensk handels säkerhetschef Per Geijer vill se ett större samarbete mellan branscher som drabbas av den här typen av stölder.

– Drabbade branscher måste hjälpas åt och identifiera flöden och ligor och förpacka informationen åt polisen, så att mönster blir tydliga, men lika viktigt är att polisen återför vad den gör så att vi ser att det händer något, sade Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Föreslår samarbetsgrupp

Maskinentreprenörerna är också intresserade av att inleda breda samarbeten mellan branscherna. De kom med ett förslag om en samarbetsgrupp. Gruppen föreslås bestå av branschorganisationer, politiska beslutsfattare på olika nivåer, leverantörer av drivmedel och fordon samt andra berörda. Arbetet beräknas inledas hösten 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094