23948sdkhjf

Med siktet inställt på återfyllning

En ny generation sikt- och sorteringsskopor ska underlätta bland annat återfyllnad av kabelgravar, lovar MTT Sweden.

En garanterad slutfraktion som mätt i kornstorlek hamnar på 0-10 millimeter kan vara av stort värde vid återfyllnad av kabelgravar. Det hävdar MTT Sweden som tog med sig en serie sikt- och sorteringsskopor som ska göra detta möjligt till Maskinexpo.

Siktskopor är sedan länge hyggligt väl etablerade i samband med återfyllnad av rörgravar. Inte minst vid fiberläggning en bit bortom den befintliga infrastrukturen kan det annars vara både kostsamt och tidskrävande att få lämpliga återfyllnadsmassor på plats.

På Maskinexpo slog MTT Sweden ett slag för den nya GS-serien från det egna varumärket SBS, Scandinavian Blue Steel, som avses för grävmaskiner upp till 14 ton och lastmaskiner upp till åtta ton.

De modeller som ingår i serien utlovas vara framtagna för framför allt den krävande nordiska marknaden, vilket innebär att de ska klara en mängd olika arbetsuppgifter, exempelvis jordtillverkning, kompost, återfyllnad över ledningar, mixning/luftning och grovsortering av schaktmassor – dessutom i de flesta vädertyper.

Två prioriterade mål i utvecklingsstadiet var att dels hitta en lösning som inte kräver allt för stort oljeflöde och dels att hålla nere vikten utan att kapaciteten försämras.

Resultatet blev rotorer i linje med materialflödet, vilket ska ge de grundläggande förutsättningarna för hög kapacitet. Genom att använda siktstjärnor av polyuretan minskar vikten kraftigt samtidigt som inget hittills tyder på att slitstyrkan försämrats, enligt företaget, som också hävdar att sorteringsskoporna har marknadens största siktyta i förhållande till volym och vikt.

En fördel med den minskade vikten är att den mängd material som bearbetas kan öka och därmed även produktiviteten. Därutöver utlovas bland annat en självrensningeffekt utan tillmonterat renssystem samt låga servicekostnader. Bland annat finns möjligheten att byta ut enstaka siktbett.

Leverantören utlovar ett lågt oljebehov, från 25 liter per minut för de tvåaxlade skoporna upp till 55 liter per minut för de fyraxlade. Ingen modell ska behöva någon form av extra returledning. Enheten kopplas med endast två hydraulslangar till bäraren, med enkel- eller dubbelverkande hydraulfunktion. Drivlinans utlovat dräneringsfria hydraulmotor ska säkerställa att ingen olja läcker ut och belastar miljön. De flesta modeller kan drivas genom flertalet tiltrotatorer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.786