23948sdkhjf

Ökad efterfrågan på kvinnor i maskinbranschen

Fler kvinnor och fler anställda med utländsk bakgrund kan vara lösningen på de rekryteringsproblem som i dag gör det svårt för svenska maskinentreprenörer att utföra de arbeten som behöver göras. På köpet räknar branschföreträdare med ökad dynamik och trevligare stämning.

Redan för ett halvår sedan larmade Maskinentreprenörernas medlemmar om stora svårigheter att hitta medarbetare med rätt kompetens i den allt hetare konjunkturen. Sedan dess har situationen inte blivit bättre.

– Ny teknik i moderna anläggningsmaskiner och behovet av att förbättra våra urbana miljöer till moderna och hållbara samhällen gör att branschen inte bara går på högtryck nu utan sannolikt växer som helhet under lång tid framåt, säger Hampe Mobärg, vd för bransch- och arbetsgivareorganisationen Maskinentreprenörerna.

Enligt den konjunkturrapport som Maskinentreprenörerna offentliggjorde vid midsommar har drygt 80 procent av medlemsföretagen svårt eller mycket svårt att rekrytera personal och kan därför inte utföra nödvändiga jobb eller expandera som de önskar.

Bristen på kompetent arbetskraft gör dock att det uppstår nya valmöjligheter för grupper i samhället som hittills är kraftigt underrepresenterade i branschen – kvinnor och invandrare.

– Det vi maskinentreprenörer behöver är yrkeskompetens, att man klarar det svenska språket, och inte om man är man eller kvinna, eller var man är född. En sak är jag säker på i varje fall. Det här är verkligen en framtidsbransch, säger Anders Jordell på Jordells Åkeri & Entreprenad i Karlstad.

Anders Jordell är långtifrån ensam i branschen med den uppfattningen. Enligt konjunkturrapporten kan 78 procent av maskinentreprenörerna tänka sig att anställa utländsk arbetskraft, hela 85 procent av maskinentreprenörerna anser att det behövs fler kvinnor. Då är det ändå inte bristen på arbetskraft som anges som den viktigaste anledningen.

– De starkaste argumenten för detta är inte behovet av arbetskraft, utan att det skulle bidra till en bättre blandning, mer dynamik och trevligare stämning, säger Magnus Johansson på Industrifakta som är konjunkturrapportens projektledare.

Att så pass många som var femte tillfrågad inte kan tänka sig att anställa utländsk arbetskraft beror, enligt rapporten, i första hand på att företaget inte planerar att anställa över huvudtaget eller på oro för brister i utbildning eller språkkunskaper.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062