23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Gripen Wheels i nytt sponsringsprojekt med Team Rudén.

| Medlemsnyhet | Företag Gripen Wheels AB

Gripen Wheels har precis slutit ett sponsringsavtal för 2020 med Team Rudén, som tävlar i traktorpulling. Teamet leds av Cristian Rudén, som också är en av personerna bakom Målilla Traktor Power Weekend.

Det är också Christian som kör traktorn, som är döpt till Countdown och nyligen byggdes om till till det miljömässigt hållbara alternativet metanoldrift, istället för disel.

Under 2020 stundar en gedigen tävlingskallender och nu närmast åker teamet för att tävla med den miljövänliga traktorn på Indoor Tractor Pulling som arrangeras i Zwolle, Hollande på Trekkerweb Indoor Farmstock den 7–9 februari och då sitter Gripen Wheels logotype på traktorn vilket vi är glada över.

Teamet har tävlat på toppnivå inom traktorpulling sedan 2012 och körde i klassen Pro Stock fram till 2016. Traktorn gick då på Diesel och utvecklade över 2 500 hk. Christian berättar att teamets bästa meriter med ”gamla” traktorn, var en tredjeplats på EM 2012 i Tyskland och en andraplats på EM 2014 i Frankrike.

Teamet tävlade även i Euro Cup 2012–2015, en Grand Prix tävling anordnad av ETPC European Tractor Pulling Committé, med 4–6 deltävlingar per år, arrangerade över hela Europa, där de som bäst placerade sig på en tredjeplats i serien 2013. Tävlingen körs i klasserna 4,5 ton Supersport, 3,6 ton Supersport, Mini Modified, Heavy Modified, Light modified, Pro stock och Super stock. Teamet körde som sagt i Pro Stock klassen då.

”Den största meriten vill jag nog påstå är när vi tog en andra plats på Euro cup tävlingen i Bernay, Frankrike 2014, inför 30 000 åskådare!  Att vi håller denna som den största meriten beror på att i Euro cup är det bara dem absolut bästa i Europa som kör och denna tävling i Frankrike vill alla vinna!

Tyvärr försvann denna tävlingsplats i min klass några år senare då det inte längre var tillåtet att köra med diesel i Frankrike,” säger Christian.

Detta fick teamet att tänka om och då det även diskuterades i andra länder om förbud mot diesel, på grund av den skada det åsamkar miljön, så beslutade de sig 2017 för att bygga om traktor till det miljövänligare bränslet metanol. Detta var då en ny klass på stark frammarsch i Europa som heter Limited Super Stock. 

”Vi utvecklar i dagsläget lite över 2 000 hk så nu har vi fått gå ner en växel,” säger han.

Countdown var första Valtra-traktorn i världen som byggdes om till att ha tändstift istället för spridarspetsar! Merparten av traktorn byggdes om av teamet själva, med support ifrån Holland, av Willhem Veldhuizen som är väldigt känd i pullingkretsar och var först i Europa och bygga om till metanol redan början av nittiotalet.

Teamet åkte ner med traktorn till Willhelm i Holland i mars 2018, för att göra det sista och för att starta upp traktorn som fungerade direkt och gick kanon! Willhem körde sedan några tävlingar i Holland våren 2018 för att ställa in bränslemängden. Teamets första riktiga tävling med den nya traktorn kördes i juni 2018 på Made Power Weekend, Holland, där de gick rakt in och knep andraplatsen. Nedan traktorn Countdown efter att den byggts om till miljövänlig metanoldrift.

”Då vi är själva i denna klass i Sverige så togs traktorn hem och vi körde endast uppvisningar och” tränade” på dom svenska tävlingarna 2018.”

I februari 2019 blev Teamet inbjudna till inomhustävlingen Indoor Tractor Pulling som arrangeras i Zwolle, Holland på Trekkerweb Indoor Farmstock, se bild nedan. De placerade sig på en fantastisk andra plats.

I maj 2019 följde ett inofficiellt europamästerskap i Brande Danmark, där Christian tyvärr tappade oljetrycket varpå de sedan tvingades skrota det mesta i motorn.Sedan skulle det dröja till halva juli innan traktorn var i skick att tävla med igen. Teamet åkte då ner till Holland i slutet juli för att få hjälp av Willhem för att ställa in det sista och för att köra en tävling, där teamet återigen placerade sig på pallen med en tredjeplats.

”EM 2019 gick i Brande Danmark, men klassen som vi tävlar i har tyvärr inte fått EM status ännu. Men arrangörerna av EM bjöd in traktorer ifrån hela Europa i vår klass så vi körde en inofficiell EM tävling där vi tog en delad första plats.” Berättar Christian.

Nu drar tävlingssäsongen 2020 igång och Countdown-traktorn startades upp den 22 januari för att göras redo för årets första tävling, Indoor Tractor Pulling som arrangeras i Zwolle, Hollande på Trekkerweb Indoor Farmstock den 7–9 februari. Tävlingen körs på lördag den 8 februari och teamet tävlar i klassen Limited Super Stock

Här kan ni se tävlingstraktorn Countdown på Team Rudéns facebooksida.

https://sv-se.facebook.com/385864748158305/videos/184877376037655/

Däcken bak på traktorn är specialdäck ifrån Firestone dimension 24,5-32 Puller 2000, det är bara Firestone och Mitas som serieproducerar däck till traktorpulling och de kommer färdigskurna i detta speciella mönster.

På alla andra traktorer som Christian bygger monterar han BKT däck från Gripen Wheels. Det är nämligen så att för att finansiera pullingtraktorn ägnar sig Christian och teamet åt att bygga om och rusta upp defekta och havererade Valtra traktorer som de går igenom och gör i gott skick, varpå de säljes.

”Oftast är det dåliga däck på traktorerna som vi köper, säger Christian, ”men vi monterar då BKT däck då det är ett väldigt bra och prisvärt alternativ”.

Gripen Wheels är glada över att sponsra Team Rudén och ser mycket fram emot traktorpullingsäsongen. Inför 2020 års tförsta ävling i Zwolle önskar vi Christian och teamet

STORT LYCKA TILL!

Medlemsnyhet

Företag
Gripen Wheels AB

Logistikvägen 2
556 52 Jönköping
Sverige
Gripen Wheels AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.109