23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

H1. De huvudsakliga skillnaderna

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

på förnybar vs fossilfri energi

Om du inte redan visste det så erbjuder de flesta elbolag inom rikets gränser el från olika förnybara samt fossilfria energikällor. Precis som alla andra marknader så tenderar vissa aktörer att ta mer betalt än andra, men vi kommer inte att fokusera på detta i denna artikel utan på att mer detaljerat förklara vad egentligen förnybar samt fossilfri energi är för något. Vi kommer även att beröra hur elen påverkar miljön i fråga samt vad vi kan göra för att välja mer vänliga alternativet ur ett miljöperspektiv.

H2. El och dess miljöpåverkan:

Själva elen behöver inte någon närmare introduktion och diskussion för den delen eftersom vi helt enkelt inte skulle klara av att driva ett modernt samhälle utan el. Dock så reflekterar vi sällan över hur själva elen påverkar omgivningen när vi ingår ett elavtal. I de flesta fall så fokuserar vi endast på priset som den elementära faktorn för vårt beslut.

Man ska komma ihåg att den el som vi nyttjar i Sverige idag utgörs av hela 98 %, där hälften av elen utvinns ur olika typer av förnybara energikällor. Sverige bidrar även till att exportera en stor del av sitt fossilfria el, för att på så sätt minska beroendet av de stora miljöbovarna, kol och olja, kan gradvis minskas inom andra länder.

Just fossila bränslen är en av vår moderna tids största miljöhot eftersom det bidrar till de stora klimatpåverkningar som vi fått bevittna på senare tid. Dock så blir det väldigt svår att göra sig av med dessa helt och hållet eftersom de är så lättillgängliga och billiga.

H2. De huvudsakliga skillnaderna på förnybara energikällor jämfört med fossilfria energikällor

När det kommer till förnybar el genom förnybara källor så utvinns ur källor som med en naturlig process förnyas och kan inte förbrukas så länge själva utvinningsprocessen är igång. När man diskuterar den fossilfria energin så innebär det helt enkelt att den el som utvinns ej kommer från olika typer av fossila källor såsom olja, gas eller den största miljöboven av de alla, kolen. Här i Sverige så produceras den fossilfria elen främst från våra kärnkraftsanläggningar samt huvudsakligen från vattenkraft.

Om vi tar en närmare titt på kärnkraft så är det också en form av fossilfri energikälla, dock så har den en stor akilleshäl, vilket är att den inte kan förnyas med naturens hjälp. Själva kärnkraften står och faller beroende på uranets tillgång, vilket i sig beräknas ta slut inom 100 år. Framtill dess så kommer kärnkraften att kunna nyttjas för till sen storskalig och omfattande produktion av el. En till viktig aspekt när det kommer till kärnkraft är att själva utsläppen av föroreningar är tämligen långa under hela dess livscykel.

Om vi istället tar en titt på fossila bränslen, som exempelvis olja och kol, så behöver dessa upp till 500 miljoner år för att bildas naturligt. Precis som uran så kommer fossila bränslen ta slut inom den närmsta framtiden vilket innebär att man kommer få se sig om efter andra alternativ.

H2. Den miljövänliga förnybara energin
Den energi som man helat iden strävar efter återfinns i form av sol, vatten, vind samt biobränsle. Alla dessa källor är förnybara vilket innebär att man kan nyttja om det under en oändlig tid utan att påverka miljön negativt. Inom Sverige så har vi ganska bra förutsättning för att anamma olika former av förnybara energikällor. Faktum är att många av våra större vattendrag nyttjas idag just till att skap vattenkraft. Vidare så kommer det alltid att blåsa, vilket skapar ganska bra förutsättningar för den åtråvärda vindkraften.

Sist men inte minst så har vi kanske den mest miljövänliga och lukrativa energikällan som kommer finnas så länge mänskligheten existerar, nämligen solenergin. Man ska komma ihåg att den mängd av solenergi som dagligen belyser jorden motsvara i runda slängar ungefär 15 000 av den totala energiförbrukningen som sker i hela världen. Du kan ganska enkelt kula ut hur mycket vi skulle vinna om vi kunde åtminstone fånga och bevara en lite bråkdel av solens strålar samt omvandla dessa till el.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.156