23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Krypgrundsisolering med Aeroreflexduk

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Eftersom krypgrunden kan få problem med fukt måste den isoleras och det finns många olika produkter som man kan använda sig av för att göra det

En Aeroreflexduk i aluminium har många fördelar jämfört med byggplast. Här tar vi reda på varför det kan vara ett bättre alternativ vid isolering av en krypgrund.

I en kryp- eller torpargrund behövs det en ångspärr som förhindrar att avdunstande markfukt tar sig upp i huset. Krypgrundsisolering är ett effektivt sätt att förhindra det på.. En oisolerad krypgrund får framförallt problem med fukt och husägare kan märka av flera problem. Det är vanligt att det finns mögel på bjälklag eller att bjälklagen har ruttnat. Det kan även finnas mögel i isoleringen eller blindbottenskivan. Om det finns mögel i källaren eller krypgrunden är det viktigt att mögelsanera innan isolering påbörjas.

När man isolerar golvbjälklaget sparar man energi eftersom krypgrundsavfuktaren drar mindre el om krypgrunden är isolerad och golven i bostaden blir betydligt varmare. Genom att isolera underifrån förstörs inte golvet och det går nästan alltid att utföra om det finns tillräckligt med plats i kryputrymmet. En bra krypgrundsisolering håller tillbaka luktemissioner som ligger i marken och lukter som kommer upp mot boytan minskar därmed.

Idag rekommenderar många Aeroreflexduk för att isolera krypgrunden och det finns flera anledningar till det. Hållbarheten på Aeroreflexduk är längre jämfört med andra material såsom åldersbeständig plast som inte har särskilt lång hållbarhet. Aeroreflexduk är även lättare att reparera och om den går sönder behöver inte hela bytas ut. Den kan istället lagas med en ny bit som sätts fast med åldersbeständig tejp. Den är dessutom en extremt tålig krypgrundsisolering jämfört med andra material som finns på marknaden.

Materialet reflekterar värmen från huset och hela grunden blir därför varmare. Värmen gör att avfuktare går mer effektivt och att huset får ett bättre klimat. Det är viktigt att duken inte blir täckt med damm eftersom den då förlorar sitt reflektiva värde.

Aeroreflexduk håller även tillbaka lukter som finns i markne, som till exempel geosmin från bakterier. Geosminlukt är så pass genomträngande att den kan luktsmitta från krypgrunden och gå vidare upp i bostadens våningsplan via luftpassager. När den har kommit in i bostaden sätter sig lukten i möbler, kläder och andra saker. Den kan till och med sätta sig i livsmedel. Att stoppa lukten att ta sig vidare från krypgrunden är med andra ord en viktig uppgift.

För att installera Aeroreflexduk lägger man den omlott fem till tio centimeter, sedan tätas skarven med åldersbeständig tejp. Duken fästs sedan upp mot grundmuren och det kan även vara nödvändigt att förankra den med jordankare i marken.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062