23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Slipning av parkettgolv

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Trägolv måste skötas om för att det ska hålla riktigt länge och det är viktigt att det sker på rätt sätt.

Förutom att hålla det rent och snyggt måste det slipas för att det ska bibehålla sin fina yta. En del privatpersoner slipar golven själva, men det är ett säkrare kort att anlita professionella golvslipare som garanterar att arbetet görs på rätt sätt.

Ett parkettgolv i trä håller mycket länge om det underhålls. Det viktigaste är den dagliga golvvården som att sopa undan smuts och grus så att inga repor uppstår. Att dammsuga varje vecka och att våttorka golvet då och då är också bra. När golvet börjar se slitet ut har ytskiktet tunnats ut och då är det dags för en slipning. Det gör att golvet ser nytt ut samtidigt som det förlänger dess livslängd.

Det är flera faktorer som bestämmer hur ofta ett parkettgolv måste slipas, som vilket träslag golvet är tillverkat av och om det är massiv- eller lamellparkett, etc. Ett parkettgolv som utsätts för mycket trafik måste slipas oftare. Golv som är tillverkade av hårda träslag håller sig längre än golv som är tillverkade av mjuka träslag. En massiv ekparkett kan till exempel klara sig utan slipning i tio år vid normalt slitage, medan ett furugolv kan behöva slipas om var fjärde år.

Att hyra en slipmaskin
Privatpersoner kan själva hyra maskiner för att utföra golvslipning, men eftersom slipmaskiner är tunga och svåra att hantera är det vanligare att anlita en golvslipare. Dessutom är det enkelt att hitta ett överkomligt pris på golvslipning i Stockholm och andra stora städer, samtidigt som det kan vara svårare att hitta rätt hyresmaskiner. 

När man hyr en slipmaskin är det viktigt att välja en som har bra uppsamlingsförmåga. Det rekommenderas att försöka hitta en maskin som är lätt att köra. En slipmaskin väger nästan 70 kilo och måste alltid föras framåt, för stannar den upp slipar den för mycket och ger ett hackigt resultat. Då måste golvet slipas om igen. Innan slipningen påbörjas måste rummet vara tomt och golvsocklarna måste tas bort. Inga spikhuvuden får sticka upp från golvet.

Vikten av rätt ytbehandling
Lack ger ett kraftigt skydd mot slitage och ska användas efter slipning. Det går att välja mellan blank och matt lack. Vill man att träslaget ska synas igenom är det bättre att välja ett matt lack som inte tar över för mycket. Om träslaget i golvet är ovanligt är det ibland bättre att välja hårdvaxolja. Oljan går ner i träet och ger ett invändigt skydd, till skillnad från lack som lägger sig ovanpå golvet och kapslar in det. Hårdvaxolja låter även träet andas mer och det kan vara bra om golvet är tillverkat av ett känsligt träslag.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.078