23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Renovering och byte av elavtal kan spara dig massvis pengar

| Medlemsnyhet | Företag AWISECO AB

När det kommer till de årliga driftkostnaderna för att bo i ett hus, så kan det lätt dra iväg och bli rätt dyrt.

Att bo i hur innebär en hel del kostnader och den dyraste driftkostnaden för ett hus är el och värme som upptar ungefär 60 % av alla kostnader som går till huset. El- och uppvärmning är dyrare under vintern då det är kallare utomhus. Om du bor i mildare klimat, så är det inte lika energiförbrukande att hålla värmen som det är i kallare klimat.

Det finns en hel del du själv kan göra för att försöka dra ner husets elkostnader. Det första du bör se över är husets skick. Är isoleringen bra och har du fönster med dubbla glas som håller värmen? Om inte, så kan en renovering alternativt ett fönsterbyte göra att du inte behöver göra av med lika mycket energi till huset. En annan sak som kan komma att avgöra vad dina kostnader landar på är givetvis ditt nuvarande elavtal. Det kan vara en bra idé att du teckna nytt elavtal och ser över vilket alternativ som är mest fördelaktigt för dig. Även om en renovering och ett fönsterbyte är sådant som kostar en del, så är det något som kan spara dig tusentals kronor, detsamma om du byter elavtal eller uppvärmningssätt. 


Du kan även göra detta för att spara mer el:


Täta alla lister runt husets alla fönster och dörrar. Detta gör att det inte åker ut så mycket värme och huset håller sig varmare, vilket minskar elförbrukningen.

Varje grad du sänker på inomhustemperaturen minskar elförbrukningen med 5 %. Om du har 22 grader inne och sänker temperaturen till 20 grader så sparar du 10 %.

Släck i alla rum du inte befinner dig i, samt kom ihåg att släcka när du åker hemifrån.

Använd dig av strömdosor som du kan stänga av för elektronik som står i standby då de inte är på. På det sättet kan du stänga av dem helt varje gång de inte används. Alternativt dra ut alla laddare och adapters när de inte används.

Använd energisparläge på dina elektroniska enheter, som på tv:n och datorn.

Om du har golvvärme eller handukstork så bör du stänga av dem då du inte använder dem.

När du lagar mat så använd alltid lock eftersom att det gör att uppvärmningen går mycket snabbare. Du kan spara in hela 80 % av energin genom att göra på det sättet.


Tvätta i högst 40 grader och häng upp dina kläder på tork istället för att använda torktumlare eller torkskåp.


Tina din mat som du tagit ut från frysen i kylen. Kylan från maten gör att kylen drar mindre el.

 

Andra driftkostnader där du kan spara in pengar som husägare 


Utöver renovering och byte av elavtal så finns det en del andra saker du kan göra för att sänka dina årliga driftkostnader för ditt hus. En annan god idé är att byta värmekälla eller komplettera det befintliga värmesystemet som du redan har i ditt hus. Om du är osäker på vilket nytt elavtal som hade varit mer förmånligt för dig så kan du alltid ringa till Konsumenternas elrådgivningsbyrå som kan hjälpa dig hitta rätt.

En annan driftkostnad som du kan se över är dina lånekostnader. Finns det något sätt du kan göra för att dra ner kostnaderna på dina lån? Har du t.ex. renoverat en del i huset så kan du göra en omvärdering på huset och se över om det skulle göra någon skillnad på dina lånekostnader. Du kan även se över dina abonnemang, kan du få billigare internet- tv- eller telefonabonnemang om du byter avtal? Gör en total överblick över dina årliga driftkostnader och se vad du kan göra inom varje område, många små justeringar kan leda till många sparade tusenlappar. 

Medlemsnyhet

Företag
AWISECO AB

Utsiktsvägen 16
591 35 Motala
Sverige

Sänd till en kollega

0.079