23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Mer än halva världens befolkning använder sociala medier

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

De mest använda sociala medierna är Facebook, YouTube och WhatsApp, med Instagram, WeChat och TikTok hack i häl.

2021 års rapport om världens befolknings sociala vanor har släppts och visar på en kraftig ökning av användandet av sociala medier. Rapporten är ett samarbete mellan We Are Social och Hootsuite och visar även på tillväxt inom e-handel, streaming och spel.

De mest populära sociala medierna ökar
Enligt rapporten finns det nu 4,20 miljarder användare av sociala medier, vilket är en siffra som vuxit med hela 490 miljoner under det senaste året. Detta innebär en ökning med 13 % och att hela 53 % av världens befolkning nu är uppkopplad mot sociala medier. I sociala medier räknar man även in populära appar för meddelanden, som Facebook Messenger, WeChat (Även kallat Weixin) samt Telegram och Snapchat. Appar och sidor som Reddit, Quora och Pinterest räknas även de till sociala medier med en ökande användarbas.

Tittar man på de mest besökta webbsidorna i världen kommer Google först, YouTube på en andraplats och Facebook som världens tredje mest besökta sida med över 15 miljarder besök totalt och 2,8 miljoner aktiva användare i månaden.

Mobilen är den främsta enheten
Över 98 % av användare av sociala medier kopplar upp sig via mobil. Mobilanvändandet i världen beräknas uppgå till 5,22 miljarder av världens befolkning, vilket motsvarar hela 66,6 % av alla människor på jorden. Riktigt lika många är inte uppkopplade till internet än, med 4,66 miljarder internetanvändare eller 59,5 % av befolkningen. Vi beräknas spendera fyra timmar om dagen användandes våra mobiltelefoner, vilket överskrider tiden vi spenderar tittandes på tv.

Hela 1,3 miljoner nya användare kopplar upp sig till sociala medier varje dag och genomsnittsanvändaren spenderar hela 2 timmar och 25 minuter på sociala medier varje dag. Tiden spenderad på sociala medier har vuxit för varje år, men växer inte lika kraftigt sen 2019 jämfört med tidigare år.

En skrämmande siffra är den totala tid världens befolkning beräknas spendera på sociala medier under 2021, vilket uppskattas till 3,7 biljoner timmar, eller 420 miljarder år.

Med att den uppkopplade tiden ökar, ökar även nätbedrägerier och brott online. För att skydda sin data och sina personliga uppgifter väljer allt fler att koppla upp sig mot virtuella privata nätverk som krypterar internettrafiken och gör det svårare att hacka sig in i både mobila enheter, datorer och smarta hem. Man skyddar sig enklast genom att installera en VPN i routern.

Länderna där man spenderar mest tid på sociala medier
Det finns dock stora skillnader mellan användandet av sociala medier mellan olika länder. På en förstaplats ligger Filippinerna, där invånarna spenderar över fyra timmar om dagen på olika sociala medier. Det är en hel halvtimme mer än colombianerna som kommer på andraplats. Brasilien följer kort därefter, med Kenya, Nigeria och Sydafrika på tredje till sjätte plats.
Förutom Filippinerna domineras toppen av listan på länder där man spenderar mest tid online på sociala medier av länder i Latinamerika och Afrika. Man bör notera att det i rapporten endas räknas in användare över 16 års ålder.

I Skandinavien ligger vi något lägre, med Sverige liggandes på en timme och 48 minuter om dagen och Danmark på en timme och 41 minuter om dagen.

De mest blygsamma användarna av sociala medier som ingår i rapporten är Japan, som ligger på 51 minuter om dagen per användare, men siffran är ändå 13 % högre än föregående år.

Total tid uppkopplad varierar mellan länder
Rapporten visar även på chockerande statistik när det kommer till total tid vi spenderar uppkopplad per dag. Genomsnittspersonen spenderar nästan sju timmar per dag uppkopplad mot internet på valfri enhet. Om man då ser till vår totala vakna tid per dygn motsvarar vår uppkopplade tid hela 42 % av våra vakna liv, vilket även det är en ökning från tidigare år.

Även här ses samma skillnad mellan länder som kan ses när det kommer till användningen av sociala medier, Filippinerna leder med endast några minuter från 11 timmar, med ett flertal länder i Latinamerika i följe plus Sydafrika, men i övrigt spenderar man i afrikanska länder kortare total tid uppkopplad och dessa platser har på listan övertagits av länder i Asien, som Indonesien, Thailand och Taiwan. Japan tar den eftertraktade sistaplatsen bland undersökta länder och hamnar allra längst ned på listan med fyra timmar och 25 minuter i total uppkopplad tid per person.

Framtiden och internetanvändande
Det finns inget som tyder på att vi kommer använda sociala medier mindre under kommande år eller bli mindre uppkopplade, men våra vanor spås förändras något och vissa sociala medier byts ut mot andra, i synnerhet bland yngre generationer som snabbare finner och testar nya appar och sätt att kommunicera.

Man ser bland annat en ökning av alternativa sökmetoder, bland annat genom röstsökningar samt bildsökningar via Pinterest och Google, fler sociala medier som baseras på röstkommunikation, samt en mängd nya tjänster för arbete online i den nya vardagen med umgänge och karriär på distans.

De idag mest använda sociala medierna växer inte lika längre i samma takt och vissa jättar, som Facebook, har trots sin dominans anledning att se upp för morgondagens appar och vår konstant föränderliga relation till medier och kommunikation.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.078