23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Prysmian kablar Långnabba vindpark på Åland

| Medlemsnyhet | Företag Prysmian Group Sverige AS

Långt samarbete föder framgång

Just nu byggs Ålands största vindkraftpark och kablarna, som används för att transportera elektriciteten, är tillverkade i Prysmian Groups fabriker.

På den södra delen av den åländska kommunen Eckerö byggs för närvarande Ålands största vindkraftpark. Långnabba, som parken heter, kommer att bestå av tio kraftverk med en total kapacitet på 130 GWh/år, vilket motsvarar elförbrukningen för ungefär 10 000 bostäder.

Energin som produceras transporteras av en 12 kilometer lång submarinkabel som är producerad och tillverkad av Prysmian Group. Ytterligare 69 kilometer kabel kommer att ansluta vindkraftparken med fastlandet.

– Man skulle kunna säga att Långnabba, som ligger vid öppet hav, kommer att bli en semi-offshore vindpark, säger projektledaren för satsningen, Henrik Lindqvist, VD för Allwind Ab som ansvarar för resurser och konsultverksamhet i satsningen. Han är också en framstående person i länet samt talesperson för vindkraft, sedan 1994.

Lindqvist har ett långtgående samarbete med Prysmian Group. Redan 2006 genomfördes det första projektet parterna emellan, då vindkraftparken Båtskär söder om Mariehamn uppfördes. Innan det sträckte sig partnerskapet decennier bakåt i tiden, då man gemensamt elektrifierat Åland.

I det nuvarande projektet har submarinkablar en ledande roll. De kommer att leda strömmen till en optimal plats, Tellholm, där den 80 MW-kabeln ansluts till Ålands kraftnät. På så vis kan de producera ren energi inte bara till säg själva, utan även för export utan behov av ytterligare anslutningar.

Men ett projekt av det här slaget behöver ta hänsyn till en mängd olika faktorer, inte minst omgivningen.

– Vindparken kan utföras med respekt för naturen, och den ligger långt från bebyggelse med öppet hav hela vägen till Sverige i väst och till Polen i söder. Öppna hav erbjuder en jämn vind vilket gör läget kanske det bästa i Finland för en vindkraftspark.

Respekt för omgivning och ren energi – Prysmian Groups arbete för en grönare morgondag fortsätter. En vindkraftpark i taget.

 

 

 

 

Medlemsnyhet

Företag
Prysmian Group Sverige AS

Vallgatan 5
571 41 Nässjö
Sverige
Prysmian Group Sverige AS

Sänd till en kollega

0.083