23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Byt bort traditionell asfalt för bättre dagvattenhantering

| Medlemsnyhet | Företag BG Byggros AB

Genom att byta asfalterade ytor mot genomsläppliga beläggningar, kan man istället filtrera och rena dagvattnet. Det säger BG Byggros, som erbjuder ett stort urval av deras Ecoraster för gräsarmering och permeabla beläggningar.

Sveriges städer växer och växer, och en konsekvens av kraftig urbanisering är ökningen av byggnader, industriområden och hårdgjorda ytor. I kombination med klimatförändringar, leder det dessvärre till mindre grönytor, sämre hantering av regn- och smältvatten och därmed risk för översvämningar.

Därför är det hög tid att byta traditionell asfalt mot genomsläppliga beläggningar som både kan rena och fördröja dagvattnet, samt skapa möjligheter för att integrera växtlighet i annars sterila ytor. Det säger BG Byggros, en leverantör med många års erfarenhet av grönare lösningar.

Grönt är skönt

På Byggros har man olika lösningar för gräsarmering och genomsläpplig beläggning – som alla går under samlingsnamnet Ecoraster. Ecoraster tillverkas av 100 procent återvunnet lågdensitetspolyeten från en produktion som drivs enbart med biogas och vindkraftverk. De individuella plastblocken låses fast till en sammanhängande yta via ett stabilt och hållbart låssystem, och skapar en säker och funktionell lösning. Typiskt används produkten inom områden såsom gräsarmering, erosionsskydd, hästsport och genomsläppliga armeringar.

Ecoraster gräsarmering är en miljövänlig och hållbar produkt som ger en permeabel yta som går att beträda. Samtidigt får man gräsets gröna frodighet och förmåga till att fördröja och dränera regnvatten. På så sätt kombinerar gräsarmeringen traditionell effektiv genomsläpplig beläggning med gräsets gröna uttryck. Torbjörn Bloom, Country Manager och teknisk konsult på BG Byggros, berättar:

- Gräsarmering kan hjälpa till att förstärka befästa områden som uppfart, parkeringsplatser och tillfartsvägar. Systemet förhindrar spårbildning samt hål och oregelbundenheter i vägar, samtidigt som den möjliggör effektiv dagvattenhantering och skapar en grön miljö som är lätt att underhålla.

Ecoraster gräsarmering har bland annat levererats till den danska staden Odense. Här hittar man Odense Letbane, en spårvagnsbana som sträcker sig 14 kilometer genom stadskärnan. På flera platser i stadskärnan har körbanorna för trafik minskats kraftigt på bredden för att ge plats för bankroppen, som lagts ut som en grön gräsmatta.

På platserna där det inte finns rum för utryckningsfordon kunde man välja en solid och traditionell betongbeläggning, som bryter designlösningen med den gröna mattan och som inte leder bort regnvattnet. Men istället valde man Ecoraster permeabel beläggning, som tål tung trafik och som tack vare de inbyggda odlingsmedierna kan leda bort vatten efter skyfall.

Ecoraster Bloxx – både dekorativ och effektiv

Ecoraster Bloxx är en säker, effektiv och hållbar genomsläpplig och dränerande beläggning, där efterföljande skötsel och underhåll är minimalt. Beläggningen gör det möjligt för regnvattnet att ringa ner direkt i bärlagret, och en liten kant runt utloppshålet hindrar smuts från att tränga ner i stödskiktet. På så sätt kan man undvika att skada permeabiliteten. Torbjörn Bloom berättar:

- Ecoraster Bloxx är en kombination av betongplattor och specialdesignade Ecoraster-ramar. Ramarna klickmonteras till en sammanhängande yta och kan enkelt knäppas ihop och integreras med det traditionella Ecoraster-systemet. När Ecoraster Bloxx-ramarna är utlagda, läggs betongplattorna efter önskade färger och mönster.

Det unika med Ecoraster Bloxx är att dränering sker via själva ramen, vilken varken behöver spolning eller rengöring, och inte släpper igenom grus mellan plattorna. Många andra genomsläppliga beläggningar är baserade på det faktum att en del av systemet ersätts eller byts ut, eftersom permeabiliteten gradvis försämras eller försvinner helt.

Ecoraster Bloxx har BG Byggros bland annat levererat till ett COVID-testcenter i Århus, Danmark. Här blev området belagt med cirka 3000 m2 Ecoraster Bloxx, med önskan om att få en beläggning som kunde hantera stora mängder regn eller snö, utan att det skulle etableras fasta avvattningssystem. Med Ecoraster Bloxx, etablerat på en uppbyggnad av specialdesignade odlingsmedier, säkrade man att vattnet kunde ledas bort på ett effektivt sätt.

BG Byggros hjälper dig gärna

Om du sitter med ett projekt där Ecoraster kan vara en möjlighet, eller om du helt enkelt är intresserad av att få veta mer om lösningen, så kan du med fördel kontakta BG Byggros. Torbjörn Bloom avslutar:

- Vi står redo för att hjälpa till med rådgivning och projektering. Våra tekniska konsulter har den kompetens och erfarenhet som behövs för att hjälpa dig hitta just den lösning som du behöver, så tveka inte att kontakta oss.

Läs mer om Ecoraster här.

Kontakta BG Byggros här.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
BG Byggros AB

Levins väg 4
291 73 Önnestad
Sverige
BG Byggros AB

Sänd till en kollega

0.078